Navzdory pandemie koronaviru, možná i kvůli nyní, stoupl v loňském roce počet zájemců toužících stát se vojákem z povolání. Podle Vlastimily Cyprisové evidovala Armáda České republiky v loňském roce 5 572 žádostí do služebního poměru. Jedná se o trojnásobný nárůst oproti stejnému období v roce 2019. Někteří již byli přijati do služebního v nástupním termínu duben, srpen a říjen.

„S dalšími těmito zájemci probíhá v současné době ještě výběr k přijetí do služebního poměru v únoru a květnu letošního roku,“ doplnila informace Vlastimila Cyprisová.

Petr Kubala, generální ředitel Povodí Vltavy.
Povodí Vltavy prozradí, co bude chtít letos nakupovat

Doplňování ozbrojených sil České republiky je stanoveno na kalendářní rok rekrutačním cílem, který určuje počet osob k doplnění vojenského personálu v rámci rezortu ministerstva obrany. Na rok 2020 byl rekrutační cíl stanoven k přijetí 1 900 osob do služebního poměru vojáka z povolání. Z tohoto počtu bylo vyčleněno 400 osob ve prospěch nových studentů ve služebním poměru vojáka z povolání pro Univerzitu obrany a vojenské fakulty TVS UK. Celkem bylo vloni přijato do služebního poměru 2 012 osob.

Sen stát se vojákem z povolání se ale nesplní každému. Dlouhodobě je do služebního poměru přijat každý čtvrtý registrovaný. Téměř polovina zájemců, konkrétně 45 procent, neuspěje ve výběrovém řízení ze zdravotních důvodů, jehož součástí je i psychologické vyšetření, deset procent nezvládne fyzické testy.

Až 900 vojáků v Rakovníku

Ve Středočeském kraji slouží nyní zhruba tři tisíce vojáků v celkem šestnácti vojenských útvarech a zařízení. Největší jsou 13. dělostřelecký pluk, 21. základna taktického letectva, 26. pluk velení, řízení a průzkumu, Agentura logistiky a Prapor podpory nasaditelných sil.

Ošetřování pacienta s covidem v Ústí n. L.
Rizikové skóre kleslo na čtvrtý stupeň. Ve středu přibylo 10 854 nakažených

Právě poslední zmíněný vojenský útvar je v současné době stále ještě ve výstavbě a vzniká v Rakovníku. V budoucnu by měl být jedním z největších v kraji. Nyní tu slouží sice více než 130 vojáků, ovšem od roku 2026, kdy se počítá s plně funkčním vojenským logistickým praporem, který by měl mít schopnost posílit integrovaný záchranný systém při nenadálých krizových situací na území České republiky, by tu mělo sloužit až 900 vojáků. V areálu by pak mělo být k dispozici podle plánů až čtyři sta kusů vojenské techniky.

„V roce 2020 bylo ve prospěch Praporu podpory nasaditelných sil přijato do služebního poměru téměř 70 osob. V tomto roce je v plánu doplnit 100 osob,“ upřesnila Vlastimila Cyprisová.

Nástupní plat

Začínající vojáci z povolání musí počítat s tím, že po dobu vojenského výcviku ve Vyškově činí jejich hrubý měsíční plat 15 200 korun, navíc nemají nárok na žádné příplatky. Až teprve po absolvování výcviku je voják jmenován do vyšší hodnosti a vyššího služebního tarifu. Navíc má i nárok na příplatky.

Podle webu army.cz tak voják z povolání, jenž úspěšně absolvoval výcvik a byl jmenován svobodníkem Armády ČR, je ženatý a má dvě děti, si měsíčně přijde na čistý příjem 34 144 korun, v případě hodnosti desátníka Armády ČR je to částka lehce přes 35 tisíc korun.

Ukázka mzdy vojáka z povolání po absolvování vojenského výcviky ve Vyškově.Zdroj: www.army.cz

Měsíční plat je u vojáků z povolání složen nejen z pevného služebního tarifu, ale i stabilizačního příspěvku (ten se vyplácí každému vojákovi za každý ukončení měsíc služby) a výkonnostního příspěvku. Kromě toho po uplynutí tříměsíční zkušební doby je vojákům měsíčně vyplácen příspěvek na bydlení, a to v minimální výši 3 tisíce korun. Částka pak narůstá každým členem rodiny nebo podle počtu obyvatel města, ve kterém voják slouží. Příspěvek není daněn.

Armáda láká nové vojáky také benefity. Jedním z nich je možný náborový příspěvek, 30 dnů dovolené, možnost kariérního růstu, možnost zúčastnit se zahraničních misí, dotovaná strava, sport včetně bojových sportů nebo fitko v rámci pracovní doby.

Rezort ministerstva obrany je naplněn vojáky z povolání na 79,19 procenta (24 889). V roce 2019 byl rezort ministerstva obrany naplněn vojáky z povolání na 77,35 procenta (23 703) a v roce 2018 byl naplněn na 85,98 procenta (23 314).

Zdroj: Armáda ČR