„Teplé a slunečné počasí udělalo své například v písníku Bakov nad Jizerou na Mladoboleslavsku, v přírodním koupališti Vyžlovka či na rybníku Jureček,“ připomněl Mandík s tím, že došlo k nárůstu fytoplanktonu a výrazně se zvýšil obsah chlorofylu – obsahy sinic však nejsou natolik významné, že by to znamenalo nějaká omezení pro koupající se návštěvníky.

Však také stupeň 2 označuje vodu vhodnou ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Kvůli vyššímu obsahu fytoplanktonu s převahou řas dostaly dvojky také jezera Poděbrady Ostrá na Nymbursku i Pilský rybník u Sedlce-Prčice a Nový rybník v Příbrami.

Vyšetření u dermatologa. Ilustrační foto.
V létě víc hrozí svrab. A nejen špindírům!

Příznivou zprávou pro návštěvníky přehrad je, že na Slapech i na Orlíku voda nadále zůstává výborná. Nejpříznivější stupeň 1 platí i na řadě dalších přírodních koupališť, z nichž Mandík připomněl například písník Hradištko na Kolínsku, jezero Konětopy, Proboštská jezera nebo rybník Lhota v oblasti Prahy-východ.

Upozornil současně, že k těmto větším vodním plochám se během posledního týdne přidala i většina malých koupališť ve volné přírodě. „Provozovatelé zareagovali na příznivé počasí, zajistili kontrolu vody a zahájili tak letošní koupací sezonu,“ uvedl v pátek.

Taková malá koupaliště se podle Mandíkových slov nacházejí zvláště na Mladoboleslavsku (například Luštěnice, Všejany, Dobronice, ale i řada dalších); dále na Příbramsku (biotop v Jincích) či na Berounsku koupaliště v Chrustenicích.

Obec Libovice na Kladensku je středočeskou Vesnicí roku 2019.
Libovice jsou středočeskou Vesnicí roku 2019
Olympiáda dětí a mládeže 2019
O sportování mladých Středočechů budou informovat mladí novináři