Amazon v ČRAmazon chce do září 2014 otevřít v Česku dvě distribuční centra. Druhé má vzniknout u Brna. I tam jsou se vznikem centra problémy, protože brněnské zastupitelstvo podmínilo vybudování centra na Černovické terase napojením průmyslové zóny na dálnici D1. Jednání na Moravě se ale vyvíjejí lépe a dohodu o napojení na D1 by kraj se státem mohl uzavřít tento měsíc.

Vyplývá to z informací uvedených na webu, který nově spustil developer komerční zóny Dobrovíz, firma Panattoni.

„Amazon zaměstná v běžné směně 800 lidí. Ve špičce, která trvá tři měsíce v roce, zaměstná v jedné směně maximálně 1700 pracovníků. Centrum bude celý rok pracovat na dvě směny," uvádí Panattoni. Podle dřívějších informací Amazonu mělo v distribučním centru vzniknout po dvou tisících dlouhodobých pracovních míst a dalších 3000 míst v období zvýšené poptávky kolem Vánoc.

Nový web www.zonadobroviz.cz má zájemcům o informace o projektu nabídnout všechny údaje k rozšíření zóny, sdělila to Alena Žáková ze společnosti Panattoni. Podle firmy by měla být jedna velká budova Amazonu dokončena za osm měsíců. „Pokud zóna zůstane v dnes povolené podobě, bude se zaplňovat postupně a stavební práce se protáhnou na pět let," uvedla firma.

Zákaz vjezdu kamionů do obce má hlídat policie

Ve špičce by do distribučního centra mělo přijíždět kolem 100 kamionů denně, zákaz vjezdu kamionů do obce má hlídat policie. „Oproti stávajícímu povolení bude hala o hektar menší. Také bude oproti povolení o šest metrů níž nad terénem a bude mít méně nakládacích ramp," dodává Panattoni.

Proti výstavbě distribučního centra pro internetový obchod Amazon se vedle Dobrovíze v okrese Praha-západ, u níž má obří hala vyrůst, odvolala na konci prosince také sousední obec Hostouň. Obce nesouhlasí s rozhodnutím hostivického stavebního úřadu, který povolil změnu územního řízení potřebnou kvůli přeměně původního projektu čtyř menších skladovacích hal na obří distribuční centrum.

Středokluky a Kněževes odvolání nepodaly

Krajský úřad by měl o jejich odvolání rozhodnout podle okolností od 30 do 60 dnů od předání spisu. Stavební úřad má 30 dnů na to, aby ho předal, ale nejdříve musí všechny účastníky, kteří jsou zapojení do řízení, informovat, že se někdo odvolal. Teprve pak předá odvolání kraji.

Vzdálenější Středokluky a Kněževes na rozdíl od Hostouně, která bezprostředně sousedí s Dobrovízí, odvolání nepodaly. Chtějí však, aby kraj řešil situaci na silnicích, na nichž lze očekávat nárůst dopravy.