ON-LINE ke koronaviru ZDE

Zástupci Českého svazu ochránců přírody a spolku Ukliďme Česko již v polovině března konstatovali, že naplánované akce se kvůli opatřením proti koronaviru nemohou uskutečnit.

Informování cyklistů.
Na srocování lidí dohlédnou i policejní drony

„Konání organizovaných úklidových akcí je do ukončení stavu nouze pozastaveno, stejně jako distribuce úklidových pomůcek (pytlů a rukavic),“ uvedl Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko. „Až se situace uklidní, budou mít organizátoři možnost své dříve zaregistrované akce přesunout na nové termíny – s největší pravděpodobností podzimní,“ konstatoval. „Pokud situace dovolí, ve velkém to znovu rozjedeme na podzim,“ potvrdila Kateřina Landová, která má v Českém svazu ochránců přírody na starosti komunikaci s dobrovolníky. Upozornila, že letos bylo zaregistrováno 2,4 tisíce akcí, což slibovalo rekordní účast ve srovnání s minulými ročníky.

Už v půlce března nicméně organizátoři upozorňovali, že nemusí zůstat jen u organizovaných akcí: sebrat pár odpadků cestou lze vždycky, kdykoli při zdravotní vycházce do přírody. Nyní se dokonce rozjela internetová kampaň #RouskovyUklid, vybízející k „uklízení koronaviru navzdory“. Individuálně; s využitím toho, že hodně lidí vyráží do přírody.

Těm, kteří by se rozhodli připojit, se však sluší připomenout, že obzvlášť v dnešní době není radno dotýkat se odhozených papírových kapesníků: nesahat na ně ani v rukavicích, beztak se za pár dnů rozloží. Názory jsou nicméně rozdílné. „Toto děláme už léta,“ napsala na facebook k uklízení při běžných vycházkách třeba Petra Kozlová Jungmannová. „Jen teď se ještě víc než dřív bojím manipulovat s tím, co nějaké prase odhodilo,“ posteskla si.

K podpoře sbírání odhozených odpadků jednotlivci navštěvujícími přírodu se hlásí i ministerstvo životního prostředí. Výzvu Radka Janouška ze spolku Ukliďme Česko, vybízející právě k „uklízení koronaviru navzdory“, zveřejnilo na svém webu. Také Kubásek ze spolku Ukliďme Česko zve k zapojení do úklidu už teď, individuálně. Hlavně bezpečně: sami či s rodinou. A s vědomím, že základem jsou rukavice i dezinfekce…

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník