V jeho rámci se budova ve Zborovské ulici na Smíchově částečně stane i muzeem. Adventní atmosféru umocní také prezentace vánočních výrobků obyvatel domovů seniorů a klientů dalších sociálních služeb.

„Dveře na Krajském úřadě Středočeského kraje budou v sobotu 14. prosince otevřeny pro všechny, kteří si budou chtít zpestřit adventní čas návštěvou metropole a možností podívat se do instituce, která má správu Středočeského kraje v popisu práce,“ zve Helena Frintová z kanceláře hejtmanky.

Přímo hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která ukáže i svou pracovnu, připomněla, že k vidění bude také hlavní jednací sál a navazující prostory. Návštěvníci toho však uvidí mnohem víc. „Budou je čekat repliky královské a císařské koruny, kutnohorské iluminace,“ upozornila hejtmanka na největší klenoty z nabídky chystaného dne otevřených dveří.

Královský advent na Křivoklátě totiž dostál svému přízvisku a splnil očekávání tisíců turistů, kteří v sobotu či v neděli na hrad zavítali.
Mnohé hrady a zámky mají Vánoce už nyní

Připomněla však i představení adventních programů středočeských skanzenů, muzeí a galerií nebo prodejní výstavu výrobků chráněných dílen a klientů poskytovatelů sociálních služeb s velmi bohatou a pestrou nabídkou. Výtěžek z prodeje vánočního zboží poslouží k nákupu materiálu pro další tvorbu.

„Odnést domů si tak budou moci všichni nejen dáreček nebo krásnou vánoční dekoraci vzniklou z rukou těchto klientů, ale i pocit spojený s dobrým skutkem. Pocit, který každého z nás během adventního času právem zahřeje u srdce,“ konstatovala hejtmanka.

Když byla před lety, v roce 2010 ke státnímu svátku 28. října, zpřístupněna hejtmanská kancelář poprvé, setkávala se právě její návštěva s velkým ohlasem. Mimo jiné proto, že se tehdy vedly polemiky mezi opoziční ODS a vládnoucí ČSSD o nákladných úpravách, které krajský úřad nechal provést z podnětu tehdejšího hejtmana Davida Ratha (tehdy ČSSD); ty mimo jiné zakryly designovou knihovnu pořízenou v éře jeho předchůdce Petra Bendla (ODS), jenž se tehdy přišel podívat rovněž. Zájem však měli i běžní návštěvníci, a to rovněž o prohlídku dalších prostor krajského úřadu – včetně místností a sálů, kde se jedná a rozhoduje o budoucnosti kraje.

Z nabídky dne otevřených dveří na krajském úřadu

* V největším jednacím sále krajského úřadu, který je využíván pro zasedání středočeských zastupitelů, budou k vidění věrné repliky královské a císařské koruny, které nechal kraj zhotovit. Prohlédnout si návštěvníci budou moci i vzácnou Kutnohorskou iluminaci:

- Svatováclavská (královská) koruna – věrnou repliku vytvořil turnovský šperkař Jiří Belda mladší. Kopie je vyrobena z galvanicky upraveného stříbrného plechu o tloušťce 1 mm a její rozměry činí 19 cm na výšku i na šířku. Váha se blíží 2,5 kg. Originál je zhotoven ze zlatého plechu a zdobí jej 96 drahokamů a 20 perel. Svatováclavskou korunu nechal roku 1346 vyhotovit Karel IV. za účelem své korunovace českým králem, která se konala 2. září roku 1347. Tato cennost je podnes uložena ve svatovítském chrámu na Pražském hradě.

- Císařská koruna Svaté říše římské – tato kopie je dílem týmu vedeného uměleckým řemeslníkem Jiřím Urbanem z Turnova. Vznikla na objednávku Středočeského kraje pro stálou expozici na hradě Karlštejn. Replika, která bude vystavena, je čtvrtou a zároveň poslední kopií, již rakouští historici povolili vyrobit. Originál se nachází ve vídeňském Hofburgu. Císařská koruna Svaté říše římské byla patrně vyrobena v polovině 10. století u příležitosti korunovace Otty I. Velikého, která se konala 2. února 962. Koruna váží zhruba 3,5 kg a skládá se z osmi zlatých destiček, z nichž polovina je opatřena figurami symbolizujícími čtyři hlavní křesťanské ctnosti – spravedlnost, moudrost, pokoru a víru v Boha.

- Kutnohorská iluminace – v roce 2009 bylo v aukčním domě Sotheby´s draženo do té doby nezvěstné středověké folio (list rukopisu) znázorňující těžbu a zpracování stříbrné rudy na Kutnohorsku. Středočeský kraj v aukci vzácnou pamětihodnost získal pro sbírky kutnohorské Galerie Středočeského kraje (GASK). Unikátní pergamen koupený za 510 000 liber se tak mohl vrátit zpět do země svého původu. Hned první den, kdy byl vystaven v refektáři někdejší jezuitské koleje v Kutné Hoře, si dílo přišlo prohlédnout 6500 návštěvníků. Rozměry pergamenu činí 442 x 643 mm. Pravděpodobně pochází okruhu dílny Matouše, iluminátora působícího v 15. století na Starém Městě pražském.

* V jednacím sále budou dále ke zhlédnutí také symboly Středočeského kraje – prapor a hejtmanský řetěz.

* Návštěvníci budou zváni na adventní a vánoční program středočeských muzeí a skanzenů. Prohlédnout si bude možné i největší kus stříbra, které má ve svých sbírkách Hornické muzeum v Příbrami.

* Pracovníci Polabského muzea předvedou výrobu jednoduchých vánočních ozdob z papíru, hornické muzeum bude prezentovat příbramské betlémové figury ze dřeva a z chlebového těsta včetně jejich malování. K vidění bude i domácí výroba voskového zboží a perníkových forem. Chybět nebude ani ukázka výroby vánočních ozdob takzvaným drátkováním s využitím korálků, čemuž se v minulosti věnovaly ženy horníků na Příbramsku.

* V prvním patře budovy krajského úřadu návštěvníky osloví, ať už svojí vůní či provedením, ručně vyrobené výrobky klientů 23 sociálních zařízení: adventní věnce, svícny, domácí vánoční cukroví, vánočky, štrúdly, vonné svíčky, keramické předměty, cukrářské výrobky, ručně vyráběné šperky, malované šátky, polštáře, košíky, hrníčky nebo obrázky. Prostě drobné dárečky, které mohou pod stromečkem potěšit přátele i blízké.

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Z prodejní výstavy výrobků klientů zařízení sociálních služeb, především domovů pro seniory.
Vánoce se na chodbě krajského úřadu nakupovaly jako o závod