V prvním kole těsně zvítězil senátor Tomáš Czernin. Šedesátiletý příslušník šlechtického rodu Czerninů zastává funkci senátora od roku 2016, kdy v křesle vystřídal Josefa Táborského. Od devadesátých let podniká na rodinném hospodářství v Dymokurech, kde se zároveň angažuje v komunální politice jako zastupitel a po dvě volební období vykonával funkci místostarosty. Je také členem Suverénního řádu Maltézských rytířů. Pro Czernina hlasovalo v prvním kole 14 618 lidí, s 28,99 procenta tak zvítězil.

O necelá tři procenta se na druhém místě umístil Jaromír Dědeček. Volilo jej 13 198 voličů. Dědeček není v politice žádným nováčkem, voliči si jej mohou vybavit jako lídra kandidátky hnutí v krajských volbách roku 2020. Ekonom, ostřílený politik a vášnivý rybář je členem hnutí ANO od roku 2019. Podle svých slov už před lety opustil manažerské pozice a chce se věnovat rozvoji Královéhradeckého kraje. Absolvent VŠE a Technické univerzity v Liberci působil jako vedoucí JZD Sedmihorky a později vstoupil do Agrostroje Jičín. Nyní pracuje v mladoboleslavské Škodovce.

Odpůrci Babiše se v Hořicích střetli s jeho příznivci. Přinesli i vajíčka
VIDEO: Odpůrci Babiše se v Hořicích střetli s jeho příznivci. Přinesli i vajíčka

Kampaň v týdnu před druhým kolem senátních voleb vyhrotily rozbroje mezi oběma kandidáty. Ke konfliktům docházelo už před prvním kolem, kdy příznivci kandidátů navzájem ničili a strhávali plakáty a propagační cedule. "Stalo se mi několikrát, že jsme někde vyměnili poničený plakát, a když jsem se tam ráno vrátil, byly tam místo něho dva Czerninovy," okomentoval pouliční "guerillové" boje mezi voliči Dědeček.

Začátkem tohoto týdne žádal Tomáš Czernin na sociálních sítích všechny kandidáty k čestnému boji ve druhém kole. "Veďme kampaň do Senátu slušně, bez osobního napadání, lží, manipulací, hrubostí či podobných nečestných praktik! Buďme jako budoucí senátoři vzorem politické kultury. I to je služba naší zemi, ať již uspějeme, nebo nikoli," vzkázal.

Na úterní debatě kandidátů v České televizi také vyzval svého protikandidáta k omluvě za jeho výroky o jeho manželce Ursule Czerninové. Dědeček se do ní obul kvůli její činnosti v neziskových organizacích, které od roku 2016 od státu získaly dotace v celkové výši 401 tisíc korun. K rozepři došlo v okamžiku, kdy šéf hnutí ANO, za které Dědeček kandiduje, čelí před soudem obvinění z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo.

Do kampaně na Jičínsku se v uplynulých dnech vložili také další politici. V úterý navštívili Nymburk, Kopidlno a Hořice Andrej Babiš s Klárou Dostálovou, aby v předvolebním boji podpořili Jaromíra Dědečka.

Czernin se utká s Dědečkem o Senát
Czernin se utká s Dědečkem o Senát. Napínavý souboj začal už před volbami

Podporu Tomáši Czerninovi naopak vyjádřila například starotska Železnice Dana Kracíková, která v prvním kole senátních voleb skončila na třetím místě. Své voliče vyzvala, aby ve finálovém kole svůj hlas dali právě současnému senátorovi.

Volební místnosti se v pátek 30. září otevřou od 14 do 22 hodin, v sobotu mohou lidé odvolit od 8 do 14 hodin. V prvním kole byla volební účast tradičně nízká, k urnám dorazilo 45,7 procenta voličů. Oproti roku 2016 se ale volební účast na Jičínsku výrazně zvýšila, tehdy v prvním kole volilo 33,86 procenta lidí. Ve druhém kole pak k urnám dorazilo pouze 16,28 procenta voličů.