Ze zmíněných subjektů je v současném zastupitelstvu přítomno pouze hnutí Pro občany Poděbrad, které by s pomocí dalších stran rádo zvýraznilo svoji stávající pozici čítající dva mandáty v jedenadvacetičlenné samosprávě. Nová koalice také zveřejnila jméno svého lídra a kandidáta na starostu, kterým je pedagog Petr Hercik.

Iniciátorem nového spojenectví je hnutí Pro občany Poděbrad (POP), pod jehož hlavičkou také koalice do voleb půjde. Cíle předestřel předseda hnutí POP Jiří Mareš. „Jsem rád, že díky nové koalici získává kandidátka POP další odborníky a osobnosti připravené pracovat v zastupitelstvu pro naše krásné město. Společným cílem je nastartovat strategické plánování a rozvoj, efektivně nakládat s majetkem města, budovat kvalitní veřejný prostor a krotit bezohledné developerské projekty,“ konstatoval Jiří Mareš.

Legendární spitfire
Pod poděbradským zámkem bude k vidění legendární letoun Spitfire

Smlouvu o společné kandidátce podepsali také zástupci dalších tří koaličních subjektů. Za sociální demokraty někdejší místostarosta Jaromír Novák, za Piráty Vojtěch Lukavec a za poděbradské Zelené Jan Jirka. Ten by chtěl „ozelenit“ politiku radnice. „Ať už jde o péči o životní prostředí, energetické úspory a přechod na obnovitelné zdroje energie nebo řešení dopravy. Poslední čtyři roky naše město přešlapovalo na místě,“ řekl Jan Jirka. Na společné kandidátce se objeví i stávající dva zastupitelé za POP, Klára Jirásková a Radek Smejkal.

Podnikatel a spoluzakladatel hnutí Žijeme pro Poděbrady Pavel Louda (v červené bundě) při únorovém zahájení stavby nového autocentra nedaleko Vrbové Lhoty.
Do voleb vstupuje i poděbradský podnikatel Pavel Louda

Nová koalice ohlásila svůj vznik jen pár dnů potom, co účast v podzimních volbách deklarovalo i nové sdružení Žijeme pro Poděbrady, jehož zakladateli jsou podnikatel Pavel Louda, někdejší starosta Jozef Ďurčanský a kandidátkou na starostku dřívější ředitelka městského kulturního centra Lucie Kurková.

Nejsilnější výchozí pozice do voleb má hnutí Volba pro Poděbrady dřívějšího starosty a současného lídra opozice Ladislava Langra, a také současná vládnoucí koalice tvořená hnutím Naše Poděbrady, ODS a STAN s podporou lidovců v čele se současným starostou Jaroslavem Červinkou.