Zámkem provází květiny
KDY:
Do 30. května, o víkendech 11:00 – 16:00
KDE: Zámek Loučeň
ZA KOLIK: 220/180 Kč
Zámek Loučeň znovu otevře kromě svých zahrad s labyrinty a bludišti také zámecké komnaty. Návštěvníci si je ovšem neprojdou s průvodci v kostýmech, jak je tu zvykem, ale provedou je květiny svou květomluvou. Květ(n)omluva prozradí, jaké vzkazy si mezi sebou posílali zde žijící kníže Alexandr a kněžna Marie, kteří spolu strávili 59 let společného života, nebo princ Erich s kněžnou Gabrielou, kteří spolu měli devět dětí. Z prohlídky, na níž si s tištěným průvodcem lidé sami zvolí její délku, si odnesou malý dárek. Květ(n)omluva se skrývá také v zámeckém parku. Kapacita prohlídek je limitovaná, proto je doporučen nákup vstupenek na předem zvolený čas. Ve všední dny jsou prohlídky otevřené od 12 do 15 hodin.

Páteční Deník s TV magazínem.Páteční Deník s TV magazínem.Zdroj: Deník

Druhý Májový koncert zní online
KDY:
Kdykoliv
KDE: Facebook Divadla Na Kovárně
ZA KOLIK: Zdarma
Žáci a učitelé Základní umělecké školy Otakara Vondrovice Poděbrady připravili druhý Májový koncert, který vysílali online v premiéře v úterý 11. května. Co se v distanční výuce naučili na klavír a klarinet a secvičili zpěv s kytarou, předvedli před kamerou v sále umělecké školy na pozadí výtvarných děl svých kolegů. Záznam koncertu je přístupný na facebookové stránce poděbradského Divadla Na Kovárně, kde koncerty původně natáčeli.

Práce Anny Knitlové (14 let).
ŽÁKOVSKÁ GALERIE: Jaké obrazy uspěly u přijímacích zkoušek?

Pipinky a pindíci aneb Jak (ne)mluvit s dětmi o těle a intimitě
KDY: 
15. května, 17:00
KDE: www.GoOut.net
ZA KOLIK: 700-1000 Kč
Až třetina českých dětí dle průzkumu z roku 2020 čerpá informace o sexu od kamarádů a kamarádek, dalších 29 % z internetu a 7 % z porna. A více než polovina dospívajících si myslí, že porno je reálným obrazem sexu. Kde mají děti relevantní informace získávat? Účastníci se během workshopu naučí, jak s dětmi mluvit o tématech sexu a lásky, o vztazích k ostatním ale i vztahu k vlastnímu tělu a vlastní sexualitě. Poznatky si účastníci prakticky vyzkouší na modelových situacích. Workshop je vhodný nejen pro nastávající rodiče a rodiče, ale zároveň i pro kohokoliv, kdo se o dané téma z jakéhokoliv důvodu zajímá. Pratické informace: Workshop probíhá v aplikaci Zoom; k účasti je potřeba připojení k internetu, web kamera, funkční mikrofon a reproduktory. Délka workshopu je 3 hodiny a jeho kapacita je nastavená na maximálně 15 osob. Organizátorem workshopu je Konsent.

Duše K tentokrát o lidech, koních a cestě k sebepoznání
KDY: 
15. května, 19:30 
KDE: YouTube Divadlo Kampa
ZA KOLIK: Zdarma
Původně rozhlasový blok Duše K Jaroslava Duška, se v Divadle Kampa příjemně zabydlel hned v září 2010 a od té doby pravidelně nabízí divákům poutavé besedy se zajímavými hosty na témata pozemská i vesmírná. Aktivními účastníky besedy jsou přítomní diváci. Aktuálním hostem bude Alexandra Vosátková, lékařka, která v 10 letech propadla koním a už 30 let se zabývá hipoterapií a paradrezůrou. Sama zažila cestu k sebepoznání díky své klisně Betty, a tak se o tuto zkušenost chce s diváky podělit. Pořady jsou pravidelně ke zhlédnutí na YouTube kanále Divadla Kampa přenos probíhá v čase události vždy živě a poté je jeho záznam umístěn na YouTube a web Divadla Kampa.

Co je nového v Libici nad Cidlinou?
Co je nového v Libici nad Cidlinou? Pojďte na slunečnou procházku

Základy správné péče o rostliny
KDY: 
15. května, 15:00
KDE: www.GoOut.net
ZA KOLIK: 250-950 Kč
Jakou péči dodat pokojovým rostlinám, aby se jim dobře dařilo? To vše vysvětlí účastníkům lektorka Nicole Robin během workshopu věnovanému základům péče o rostliny. Rýpání v hlíně a přesazování rostlin je zábavná a terapeutická aktivita, jejíž kouzlo si lze společně užívat i přes Zoom. A přitom si vyměnit zkušenosti a tipy s milovníky rostlin doslova napříč republikou. Účastníci se dozví, jak si namíchat kvalitní substrát, jaká přírodní hnojiva fungují nebo co dělat, když se na jejich zelenou sbírku nedejbože snesou zákeřní škůdci. Vysvětlí si, jak se o své rostliny starat udržitelně, bez chemie, s respektem k přírodě – protože o to jde především. Workshopem provede Nicole Robin – zahradnice, expertka na tropické rostliny a studentka Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze.

Pusťte dětem povídání o pejskovi a kočičce
KDY: 
16. května, 10:00
KDE: www.GoOut.net
ZA KOLIK: 50 Kč
Příběhy Jak pejsek s kočičkou pekli dort, Jak pejsek s kočičkou myli podlahu nebo Jak si pejsek roztrhl kaťata, jistě dobře znají velcí i ti nejmenší. Knížka Josefa Čapka vyšla s autorovými ilustracemi poprvé v roce 1929 a od té doby těší stále nové a nové čtenáře zejména svým vroucným jazykem a vcítěním se do dětského světa. Nyní mají diváci možnost zhlédnout její jevištní zpracování s herci plzeňské činohry.

Žáci hudebních a výtvarných oborů předvedli svůj um online.
Jaké bylo natáčení? Májové tóny klavíru i klarinetu se nesou ze školy po síti

Přednáška ze série Španělský týden zavede veřejnost do Andalusie
KDY: 
16. května, 20:00
KDE: www.SMSticket.cz
ZA KOLIK: 99-177 Kč
V neděli 16. května začíná v internetovém prostředí série přednášek nazvaná jako Španělský týden. V neděli se sledující podívají do Andalusie. „Andalusie je známá nejen pro svá pueblos blancos, malebná bílá městečka v horách a údolích a slavná města jako je například Sevilla, Granada a Cordoba, ale také pro svou divokou přírodu,“ vysvětlují pořadatelé. Promítat bude cestovatelka Anna Mullerová, která v Andalusii, kousek od Tarify, na dohled od Afriky, žije. Vstupenky lze zakoupit za 99 korun na www.smsticket.cz.

Vydejte se do historie nebo fantaskního světa
KDY: 
14.–16. května, 20:30 
KDE: www.MojeKinoLive.cz
ZA KOLIK: 100 Kč
Program online kina Moje kino Live na aktuální víkend začne v pátek životopisný dramatem Havel, v sobotu bude pokračovat ve stejném duchu životopisným dramatem Šarlatán a v neděli přijde na řadu americké fantasy Divoká stvoření jižních krajin. Páteční snímek vypráví příběh jedné z nejvýraznějších osob české historie Václava Havla z jeho disidentských dob, kdy ještě nebyl slavnou osobností. Sobota nabídne pohled do života Jana Mikoláška, výjimečného muže obdařeného léčitelskými schopnostmi na pozadí dobových událostí, a nakonec v neděli se diváci vydají do svérázné komunity, která sídlí v bažinatém kraji u mrtvého ramene řeky, kde žije šestiletá Hushpuppy, která bude po podivné bouři odkázána jen na sebe a své zvířecí společníky, aby zachránila nemocného otce a potápějící se vesnici.

K čemu by mohl být tento předmět?
HÁDANKA: K čemu sloužily záhadné kruhové předměty?

Víkend bude plný muziky z kulturáku
KDY: 
14., 15. a 16. května, 19:00
KDE: www.SMSticket.cz
ZA KOLIK: 50-1000 Kč
Další streamy z kulturáku jsou tady! Blok koncertů začne v pátek vystoupením kapely PSAM.  Tito muzikanti se scházejí společně s dalšími hudebníky po hospůdkách pravidelně první pátek v měsíci s repertoárem „Od Bacha po Vlacha“. Toto vystoupení je zakončením desetileté tradice hraní. Uslyšíte písně P.Bobka, Greenhorns, M.Prokopa, R.Křesťana, L.Semelky a dalších zpěváků.  Trocha nostalgie nikoho nezabije. V sobotu vám zahraje kapela Doort, která hraje 100 % živě a hraní ji prostě baví rozparádí babičku i vnoučka – zvládne od lidovek po rock’n’roll, od ploužáků po punk je složená ze skvělých muzikantů, kteří mají s vystupováním bohaté celoživotní zkušenosti umí zahrát svatbu, ples, městskou slavnost, stream, výroční setkání sběratelů koloběžek. S každou akcí rozšiřuje repertoár a zahraje vám třeba i na přání její členy pojí dlouholeté přátelství a na jejich energii je to patřičně znát. V neděli blok ukončí kapela Trio band – romská kapela ze Žďár nad Sázavou. Těšte se na muziku, která vás zaručeně zvedne z gauče.

Roman Branda, mistr provozu chemie v Elektrárně Ledvice, je i mistrem v chytání sumců. Všechny „veleryby“ se po vyfocení opět dočkají svobody.
Podívejte se na kapitální úlovky. Na háčku skončila trofejní štika i obří sumec