Příprava chřestu s šéfkuchařem Janem Punčochářem:

| Video: Youtube

Hlavní sezona chřestu trvá od poloviny dubna do konce června. Jedině v tuto dobu lze sehnat chřest opravdu čerstvý a v nejvyšší kvalitě. Typickou chuť mu dodává kyselina asparagová. Ta se řadí mezi aminokyseliny, což znamená, že si ji tělo neumí vytvořit samo.

Kromě jiného povzbuzuje chřest činnost ledvin, přispívá k normální funkci imunitního systému a podporuje správné fungování metabolismu. To ale zdaleka není vše, co tato jarní zelenina nabízí.

Pozor však na jeho přípravu s holandskou omáčkou. Ta mnohonásobně zvyšuje kalorickou hodnotu jinak nízkoenergetického pokrmu. Raději si proto chřest připravte pečený.

Chřest odvodňuje a zbavuje kil

Chřest je ideální zeleninou především pro ty, kdo se snaží zhubnout nějaké to kilo. Obsahuje totiž obrovské množství vody, minimální množství tuků a sacharidů. Jeho energetická hodnota je rovněž velmi nízká. Zároveň však obsahuje velké množství vlákniny a bílkovin, což z něj dělá lehkou potravinu, která však zasytí.

„Díky vysokému obsah vody je chřest s pouhými 18 kcal na 100 gramů obzvlášť nízkokalorickou zeleninou. Obsahuje však velké množství cenných minerálních látek, zejména draslík, vápník a hořčík, ale i vitaminů jako vitamin B1, B2 a kyselinu listovou,“ popisuje chřest Národní zdravotnický informační portál.


Nahrává se anketa ...

Chřest v kuchyni

Oblíbenou jarní zeleninu s typickým aroma lze konzumovat vařenou, dušenou, pečenou i syrovou. Před zpracováním jej pouze krátce opláchněte pod tekoucí vodou. Dlouhé omývání chřest připravuje o cenné minerální látky a vitaminy.

K přípravě lahodného pečeného chřestu budete potřebovat jen 15 minut času a pár surovin. Jeho hořká pachuť tímto způsobem přípravy zmizí a objeví se sladká zemitá chuť.

Na pečený chřest budete potřebovat:

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • špetku soli
  • špetku čerstvě mletého černého pepře

Postup:

  • Předehřejte troubu na 220 °C a umístěte rošt do střední polohy.
  • Připravte si plech, pekáček nebo zapékací misku a vyložte ji pečicím papírem či pevnou hliníkovou fólií.
  • Chřest krátce omyjte a odřízněte 2 až 3 centimetry spodního dřevitého konce.
  • Zbytek rozložte v jedné vrstvě na připravený pekáček. Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete.
  • Promíchejte rukama (nebo pekáčkem zatřeste), aby se olej rovnoměrně rozprostřel.
  • Vložte chřest v pekáčku do trouby a pečte 6 až 8 minut. Dobu přizpůsobte velikosti chřestu a vlastní představě o míře propečení.
  • Ihned servírujte jako přílohu k libovému kuřecímu masu, rybě nebo jen tak.

Autor receptu: kuchařka Jennifer Segal

Čistí cévy a snižuje krevní tlak

Chřest je od pradávna využíván nejen pro svou chuť. Pro jeho léčebné účinky ho zná i tradiční Čínská medicína. Hlavním benefitem je podle ní schopnost chřestu pročišťovat ucpané cévy a pečovat tak o zdraví srdce.

Ucpávání a zužování cév je často důsledkem nevhodného životního stylu, nadměrného příjmu potravy, ale roli hraje i genetika. Příčinou zužování cév bývá ukládání tuku (především cholesterolu) na stěnách postižených cév. Průtok krve těmito cévami tak začíná být omezován. To však není problém pouze pro cévy samotné, ale i pro důležité orgány, které přestávají být zásobeny dostatečným množstvím kyslíku a může dojít k jejich poškození.

Reakcí organismu bývá typicky zvýšení krevního tlaku. S ním narůstá i riziko infarktu myokardu a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Konzumace chřestu, který čistí cévy, snižuje krevní tlak a s ním i rizika kardiovaskulárních onemocnění, je tak více než žádoucí.

Infarkt myokardu

  • „Jedná se o ložiskové odumření části srdečního svalu. Vzniká při uzávěru nebo výrazném zúžení v povodí levé nebo pravé věnčité tepny. Ve většině případů jde o uzávěr způsobený krevní sraženinou právě v místě zúžené věnčité tepny,“ popisuje onemocnění Institut klinické a experimentální medicíny IKEM.
  • Hlavním příznakem bývá klidová dlouhotrvající bolest na hrudníku, která se může šířit do okolí. Podle dat Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR klesl za posledních 10 let počet úmrtí na infarkt o čtvrtinu. V roce 2020 mu podlehlo 58 pacientů.

„Konzumace listové zeleniny snižuje riziko vzniku infarktu myokardu až o 70 %. Krevní tlak snižuje i chřest, který pomáhá uvolňovat z cév usazený cholesterol,“ tvrdí v bakalářské práci Výživa člověka při prevenci civilizačních chorob – kardiovaskulární onemocnění Eva Vykoukalová.

O užívání chřestu k prevenci vysokého krevního tlaku hovoří i japonská studie z roku 2013 pod vedením Mie Nishimury. Studie zkoumala vliv chřestu na zlepšení krevního tlaku.

Zelenina, která pročišťuje ledviny

Předcházení kardiovaskulárních chorob však není jediným důvodem, proč tuto chutnou zeleninu se specifickou vůní konzumovat. Kyselina asparagová totiž pomáhá pročišťovat i ledviny, čímž pečuje o jejich zdraví.

„Díky svým diuretickým vlastnostem našel chřest uplatnění při léčbě nejen močových obtíží, ale i onemocnění ledvin. Výtažky z chřestu se dále využívají u jaterních onemocnění, revmatismu, k posílení ženského reprodukčního systému a zvýšení produkce mateřského mléka,“ hodnotí kvality chřestu studie z roku 2019 s názvem Zelený a bílý chřest: zdroj vývojových, chemických a močových problémů.

Jak poznat, že je chřest čerstvý

Aby však mohl chřest poskytnout všechny své benefity naplno, musí být čerstvý. V důsledku dlouhé přepravy, nevhodného skladování, vysokých teplot či dlouhého vystavení v obchodě jde jeho kvalita prudce dolů.

Po nějaké době začne chřest dřevnatět a jeho použitelnost v kuchyni se výrazně snižuje. Kupovaný by proto neměl být starší než jeden týden od sklizně.

„Čerstvý chřest zaručeně poznáte, když výhonek vezmete do obou rukou a pokusíte se ho zlomit. Čerstvý chřest se neohne, ale skutečně se rozlomí. Dokonce i jasně a zřetelně křupne,“ radí s výběrem čerstvého svazku odborník na chřest web Miluji chřest.

„Další známkou čerstvosti je, když nehtem zatlačíte na řeznou plochu, která by měla být hladká a rovná. Pokud z řezu začne vytékat tekutina, je chřest čerstvý,“ dodává server.

Co jíst, abyste se cítili dobře a podpořili své zdraví? Tomuto tématu se věnujeme pravidelně. Přečtěte si další články níže: