Jelikož pochází z Moravy a jeho rodina se vínu věnovala, dá se tento životní směr snadno pochopit. „Na Moravě má logicky člověk k vínu blízký vztah. Když se však postupem času objevila nabídka z vinařství Bettina Lobkowicz, tak jsem ji rád přijal a přesunul jsem se do Mělníka, o kterém je známo, že se zde vínu daří a začal jsem tady pracovat jako sklepmistr,“ vzpomíná na své mělnické začátky.

Jonáš GreplZdroj: Deník / Michal Bílek

Jonáš Grepl primárně pečuje o vinohrad. V průběhu roku je jeho povinností starat se o vývoj na vinicích, reagovat na počasí a společně se svými kolegy pravidelně konzultovat veškeré záležitosti, aby byl výsledný produkt kvalitní.

Jonáš GreplZdroj: Deník / Michal Bílek

„Samozřejmě si musíme předávat informace. Na vinicích se například radíme, jaké choroby se objevují, jestli je vývoj urychlen či opožděn a podobně. Součástí naší práce je také sledování vývoje zrání vína ve sklepě a příprava nových ročníků, abychom na trh přicházeli s novým produktem. Důležité jsou i marketingové aktivity. Vína posíláme do soutěží a prezentujeme je na celé řadě akcí,“ vysvětluje.

Jonáš GreplZdroj: Deník / Michal Bílek

Jonáš Grepl sám nejraději pije Ryzlink rýnský a burgundské odrůdy, kterým se v Mělníku výborně daří. Když má pan sklepmistr volno, tak rád sportuje, nejvíce preferuje cyklistiku.

Jonáš GreplZdroj: Deník / Michal Bílek

Jeho další velkou zálibou je pak cestování a nebyl by to on, kdyby nebylo spojené s prohlídkou vinic. „Spousta dovolených a výletů směřuje za vínem. Navštěvuji zejména tradiční evropské vinice ve Francii, Itálii, Německu, Rakousku a Španělsku. Nejzajímavější jsou pro mě vinice, které nám jsou klimaticky nejbližší, což je sever Francie, Německo a Rakousko,“ prozrazuje své trasy. Pro Jonáše Grepla je zkrátka víno životním posláním.

Jonáš GreplZdroj: Deník / Michal Bílek