„Spolu s Vámi zvítězila naděje, že slušnost a pravdivost mohou být sílou,“ uvedla Čaputová. Ta se následně překvapivě objevila i ve volebním štábu Petra Pavla, kde předstoupila před novináře i všechny přítomné s krátkým proslovem.  Vyjádřila radost nad tím, že v Evropě přibude hlava státu, která ctí demokratické hodnoty. Jeho vítězství označila za vítězství naděje, že slušnost a pravdomluvnost není slabostí, ale silou, která může vést k vítězství, a to dokonce i v politice.

Pavlovi blahopřál také slovenský premiér Eduard Heger. Napsal, že gratuluje novému českému prezidentovi, na sociální síti také zveřejnil fotografii Pavla s chotí.

Petr Pavel dorazil do volebního štábu, 28. ledna 2023, Praha.
Nerudová, Vystrčil i Fischer. Osobnosti gratulují Pavlovi k vítězství ve volbách

Podle šéfa slovenské diplomacie Rastislava Káčera je Pavel osobnost, která chápe význam partnerství a spojenectví. „Nejvyššího státního postu v Česku se ujímá osobnost, která díky svým bohatým zkušenostem velmi dobře chápe význam partnerství a spojenectví. Osobnost, která ví, jak důležité je společně komunikovat a hledat řešení, ale rovněž rozumí rizikům a hrozbám, kterým dnes společně čelíme,“ uvedl Káčer, který byl do nedávna slovenským velvyslancem v České republice.

Petru Pavlovi ke zvolení pogratuloval také rakouský prezident Alexander van der Bellen. Napsal, že se těší na vzájemnou spolupráci. Rakouský kancléř Karl Nehammer o něco později dodal, že „Rakousko a Česko jsou jako sousedé úzce propojenými zeměmi v mnoha oblastech“. Také Nehammer napsal, že se těší na pokračující blízkou spolupráci mezi Českou republikou a Rakouskem.

Podobně se vyjádřil také německý prezident Frank-Walter Steinmeier, který poznamenal, že vztahy Prahy a Berlína jsou úzké a přátelské. „Srdečné blahopřání k Vašemu zvolení prezidentem České republiky. I jménem spoluobčanů Vám velmi srdečně gratuluji,“ napsal Pavlovi. Prezidentova slova na twitteru citovala jeho mluvčí Cerstin Gammelinová.

„Upřímně blahopřeji Petru Pavlovi k přesvědčivému vítězství ve volbách prezidenta České republiky. Oceňuji Vaši podporu Ukrajině a našemu boji proti ruské agresi. Těším se na naši úzkou osobní spolupráci ve prospěch národů Ukrajiny a České republiky a v zájmu sjednocené Evropy,“ napsal v českém jazyce na svém twitterovém účtu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Nově zvolenému českému prezidentu Petru Pavlovi blahopřála k úspěchu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ocenila diplomatické zkušenosti někdejšího šéfa Vojenského výboru NATO. „Vítám vaši věrnost našim evropským hodnotám. Vaše drahocenné zkušenosti v oblastech bezpečnosti, obrany a mezinárodních vztahů budou důležité pro zachování a posilování evropské jednoty v podpoře Ukrajiny,“ uvedla německá šéfka komise.

Gratulaci připojila i předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová, odkázala na nedávné české předsednictví v Radě EU, které bruselští činitelé včetně jí samotné vysoce oceňovali. „Česko má na to, aby i nadále bylo lídrem Evropy,“ uvedla maltská politička. Podle ní je jedinou cestou pro jednotnou Evropu obrana demokracie, právního státu a podpora Ukrajiny. Ke všem těmto bodům se Pavel hlásí.

Pavlovi blahopřál i „Babišův“ Macron

„Srdečně Vám blahopřeji. Naše země spojují společné, hluboce evropské hodnoty, a také podpora Ukrajiny. V Paříži jste vítán!“, napsal francouzský prezident Emmanuel Macron na svém twitteru ve francouzštině i češtině. Macrona navštívil Babiš několik týdnů před druhým koleb prezidentské volby.

K vítězství ve volbách Pavlovi poblahopřáli maďarská prezidentka Katalin Nováková, rumunský prezident Klaus Iohannis i slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová. Nováková ve svém stručném twitterovém příspěvku uvedla, že se těší na spolupráci s novým prezidentem. Iohannis připomněl společné členství Česka a Rumunska v Severoatlantické alianci i Evropské unii a Pircová Musarová Pavlovi popřála „jen to nejlepší v jeho práci“.

Polský prezident Andrzej Duda poblahopřál Pavlovi ke zvolení a pozval ho do Varšavy. Kancelář polského prezidenta potvrdila, že Pavel s Dudou si dnes telefonovali a hovor se nesl v dobré a přátelské atmosféře. Pavlovi poblahopřál i polský premiér Mateusz Morawiecki, který zároveň vyzdvihl význam polsko-českého partnerství pro regionální bezpečnost.