Co čekat od nové kancléřky? Devětapadesátiletá vystudovaná stavební inženýrka má se státní správou bohaté zkušenosti. Po roce 2000 mimo jiné působila na ministerstvu informatiky, naposledy jako náměstkyně a šéfka ekonomické sekce. Na ministerstvu kultury šéfovala sekci EU fondů a vedla také poradní odbor na Úřadu vlády. Zkusila si však i práci v akademickém prostředí, pět let byla kvestorkou České zemědělské univerzity.  

„Hlavními kritérii pro mě byla odborná způsobilost, praktická zkušenost s řízením podobné kanceláře, jazyková dovednost, schopnost profesionálně vést tým a zároveň v něm udržovat dobrou atmosféru,“ komentoval její výběr už dříve Pavel.

Petr Pavel dorazil do volebního štábu, 28. ledna 2023, Praha.
Petr Pavel má velký potenciál spojovat, říká expert Stanislav Balík

Ze stávajícího čtyřletého působení v Senátu pochází i jediný dosavadní „stín“ budoucí kancléřky. Loni Senát prověřoval informace, podle nichž správa Senátu zadávala některé zakázky přímo, aniž oslovila další firmy, a u některých zakázek nedoložila, jak vybrala dodavatele. Senátní organizační výbor na základě prověrky hospodaření Kanceláře Senátu ale nedospěl k závěru, že byl porušen zákon o veřejných zakázkách. To samé potvrdil i nezávislý audit.

Z prvního projevu po vítězství Petra Pavla:

Zdroj: Kateřina Součková

Kontrola hospodaření

Nyní to naopak bude Vohralíková, která začne shánět auditory. Ve shodě se zvoleným prezidentem totiž hodlá „na Hradě vyvětrat“. Pavel v sobotu po vyhlášení výsledků voleb zopakoval, že ihned po nástupu do funkce chce zadat audit hospodaření kanceláře prezidenta.

Vohralíková v rozhovoru pro ČRo upřesnila, že audit by se měl zaměřit hlavně na Lesní správu Lány a Správu Pražského hradu, tedy dvě příspěvkové organizace patřící pod kancelář prezidenta. „Dostávají každý rok poměrně velký příspěvek na své hospodaření, a netuším, jestli u nich nějaké audity probíhaly, ale myslím si, že budou určitě potřeba,“ prohlásila budoucí kancléřka.

Především Lesní správa Lány byla v posledních měsících hojně skloňovaná kvůli odsouzenému a následně omilostněnému šéfovi Miloši Balákovi. Ten v Lánech skončil na konci prosince.

Otevřít Hrad lidem

Ve shodě s novým prezidentem si budoucí kancléřka vytyčila také jasný záměr otevřít Hrad co nejdříve lidem. „Pokud to bude možné, určitě zmizí rámy, bude to prostor pro nedělní procházky a věřím tomu, že se s panem prezidentem shodneme i na tom, že bude třeba pořádat nejrůznější kulaté stoly, protože jestli chceme společnost dávat dohromady, tak musíme dát lidem možnost mluvit,“ uvedla Vohralíková pro ČRo.

Nový prezident České republiky Petr Pavel s manželkou Evou.
Proč vyhrál Petr Pavel? O úspěchu rozhodlo několik věcí, přispěl i samotný Babiš

Změn dozná nejspíše i samotný areál Hradu. Petr Pavel v sobotu na dotaz Deníku potvrdil, že hodlá zřídit funkci „hradního architekta“ a nabídnout ji známému architektovi Josefu Pleskotovi. Ten je podepsán pod mnoha oceňovanými stavbami, například revitalizací areálu Vítkovických železáren (aula Gong či Bolt Tower), stavbou vinařství Sonberk v Popicích, budovou ČSOB v Praze-Radlicích a v areálu Pražského hradu už v roce 2002 mimo jiné navrhl průchod valem Prašného mostu.

Kdo další přibude do týmu nově zvoleného prezidenta, zatím není zřejmé. Odejít na Hrad by s ním měla jeho dosavadní mluvčí Markéta Řeháková a také stávající osobní tajemník Radko Hokovský. Šéfem poradců bude Tomáš Richter, který se ve štábu generála Pavla staral o financování kampaně. Richter podniká v hotelovém byznysu a mimo jiné stál za zrodem Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. Návrat na Hrad pro něj bude návratem do mládí. V letech 1990 až 1991 byl totiž Richter, tehdy čerstvě vystudovaný inženýr strojař, referentem v prezidentské kanceláři Václava Havla.