Budova na kraji obce sloužící jako country salon vzplála v pondělí kolem poledne. Společně s přístřeškem, zemědělskou částí a také přistaveným autem. Ze snímků hasičů je jasné, že z budovy zbyly trosky. Vyšetřovatelé měli od začátku jasno: stavení zapálil žhář.

Podstatným faktem se ukázalo, že na místo byli přivoláni psovodi se psy. Jedni potvrdili, že se skutečně jednalo o úmyslné zapálení. „Muž přišel na místo mezi 11. a 12. hodinou se dvěma kanystry benzinu. Tím polil vnitřní prostory i venkovní posezení. Bylo objeveno kolem 10 ohnisek požáru,“ řekla policejní mluvčí Petra Potočná.
Obviněný muž při výslechu uvedl, že jednal pod tlakem velkých emocí.

O skutku přemýšlel už den předtím, tedy v neděli, ale nebyl pevně rozhodnut. Definitivní pohnutí přišlo až v pondělí. „Zdůraznil, že nechtěl nikomu fyzicky ublížit. Dříve, než škrtl a založil požár, odvedl z místa štěně psa, aby se mu nic nestalo,“ uvedla Potočná.

Městské stránky jsou laděny v oficiálních barvách města - červené a bílé.
Město Nymburk má nejlepší webové stránky v kraji!

Další psovod se psem po uhašení požáru zachytil důležitou stopu. Zvíře určilo přibližně dvoukilometrovou trasu, kudy žhář z místa činu utíkal. Stopu ukončilo až křížení potoků. „Nicméně pro kriminalisty to byl důležitý poznatek, který pomohl k odhalení pachatele,“ poznamenala Potočná.

A kriminalisté se opravdu činili. Ve středu už měli o identitě žháře jasno. Tentýž den jej zadrželi v místě jeho bydliště v Neratovicích. Při výslechu se ke všemu přiznal. „Uvedl, že jednal ve velkých emocích, které měly osobní důvody,“ doplnila policejní mluvčí. Podle informací místních v usedlosti bydlí žena, se kterou měl žhář dříve milostný vztah, rozchod tak vyřešil dosti svérázným způsobem.

Kriminalisté muže obvinili ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci a v krajním případě mu hrozí až tříletý pobyt za mřížemi. Pochopitelně bude muset uhradit škodu, která byla vyčíslena na 3 miliony korun. Stíhán je na svobodě.

Při požáru usedlosti ve Vykáni byl vyhlášen druhý stupeň poplachu.
Hledá se žhář! Oheň zničil usedlost ve Vykáni