Nikdo ze zaměstnanců ani hasičů nebyl zraněn. Příčinami mohou být nedbalost některého ze zaměstnanců, nebo také technická závada. „S verzí úmyslného zapálení v tuto chvíli nepracujeme,“ řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Požár byl ohlášen v pondělí večer v 18.33 hodin. Na místě zasahovalo zhruba 20 hasičských jednotek, což je zhruba stovka hasičů. V době jejich příjezdu již byla hala o rozměrech 100x100 metrů, kde se vyrábí kovový nábytek, plně zasažena požárem. Hala zároveň sloužila jako sklad výrobků připravených k expedici. „Hasiči zasahují převážně pomocí výškové techniky včetně plošin," uvedl na místě mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Střecha haly se během požáru propadla.

Zdroj: Deník/ Miroslav S. Jilemnický

Dým byl viditelný z několika kilometrů, podle komentářů na sociálních sítích dokonce i z dálnice D11. Na místě byl cítit silný zápach. Okolo 21. hodiny nebyl požár stále lokalizován. „Ohniska vyhledáváme pomocí termokamery,“ doplnil Svoboda. Hasiči se snažili zabránit rozšíření ohně na nedalekou lakovnu. Potýkali se ale s částečným problémem s dovozem vody, který probíhal kyvadlově. V Litoli byla zřízena tři čerpací místa.

Kolem půl desáté večer se před vchodem do firmy začali shromažďovat zaměstnanci, kteří se chystali na noční směnu od 22 hodin. „Náš vedoucí nám oznámil, abychom počkali, ale podle všeho už nebudeme mít kam jít,“ uvedl jeden ze zaměstnanců, který společně s ostatními postával před vstupní branou. Hasiči oznámili lokalizaci požáru ve 22.30. Ohniska požáru hasili po celou noc.

Do práce pak nenastoupila ani ranní směna. Do většiny areálu byl odpojen přívod elektřiny a plynu. „V areálu je minimum zaměstnanců. Jen ti, co pomáhají s úklidem,“ řekl v úterý dopoledne zástupce majitele firmy, který se však k dalším provozním věcem vyjadřovat nechtěl. Uvedl, že v hale, která byla centrem požáru, pracovalo 20 až 30 lidí. Celkem Kovona zaměstnává 150 lidí.

Dopoledne na místo přijeli vyšetřovatelé hasičů i policie. K události vyslýchali jak vedení firmy, tak některé zaměstnance. Mluvčí hasičů potvrdil, že vyšetřovatelé pracují s verzemi nedbalosti, či technické závady. Úmyslné zapálení jako jednu z možností neuváděli. Podle slov Petra Svobody bude vyšetřování trvat minimálně několik dnů a přesná příčina požáru nemusí být známa ani do konce týdne.

Ilustrační foto.
Drama: zfetovaného řidiče honil vrtulník i v polích

FAKTA O POŽÁRU:
- ohlášen byl v pondělí v 18.33 hodin
- v době příjezdu hasičů byla hala v plamenech
- podařilo se zabránit rozšíření požáru na sousední lakovnu
- škoda se odhaduje na 100 milionů korun
- v hale byly stroje i uskladněný kovový nábytek připravený k expedici
- v hale pracovalo 20 až 30 lidí
- nikdo ze zaměstnanců ani hasičů nebyl při požáru zraněn
- přesná příčina se stále vyšetřuje

Krajta je momentálně v Záchranné stanici na Huslíku.
Muž odklopil podlahu a uviděl živou krajtu královskou