Na Štědrý den zaznamenali dvacet dva událostí, z toho devět požárů. Třikrát šlo o výjezdy k požáru odpadu, na Příbramsku naopak chytily saze v komíně. V jednom případě vyráželi profesionálové z Rakovníka, společně s dobrovolnými jednotkami z obcí Kolešov a Jesenice k požáru osobního auta. Později se ukázalo, že šlo o úmyslné zapálení vraku.

Prskavka způsobila požár vánočního stromečku.
Na Štědrý den vévodily středočeské požáry stromečků celé republice

Mladoboleslavské hasiče zaměstnal požár kuchyně výškové budovy, přičemž po příjezdu na místo bylo zjištěno, že již není co hasit. Požár způsobil papír, který se vzňal od svíčky, a majitelka si s likvidací ohně sama poradila. Došlo tak 'pouze' k zakouření kuchyně.

Muž zůstal uvězněný ve spořitelně

Kuriózní zásah si na své konto připsali hasiči na Nymbursku, kde se v Sadské u bankomatu ve spořitelně zasekly dveře otvírané kartou. Muž se prosklenými dveřmi pro výběr hotovosti dostal, avšak dveře ho již nechtěly pustit ven. Hasiči ho doslova vysvobodili.

Nezáviděníhodný Štědrý den zažili kolem půl osmé večer obyvatelé rodinného domu v Odolene Vodě. Zde plameny spolykaly 950 tisíc korun. "Od prskavky na vánočním stromku zahořela i část vybavení obývacího pokoje a zplodinami hoření byl zasažen celý dům. Zdravotnická záchranná služba sice ošetřila dvě osoby, ale ty byly ponechány na místě, jelikož odmítly odvoz do nemocnice," popsala mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Prskavka způsobila požár vánočního stromečku.
Od prskavky chytl vánoční strom i obývák. Škoda je téměř milion

O prvním svátku vánočním zasahovali hasiči pětadvacetkrát. O požár se jednalo pouze v šesti případech a většinou šlo o ty méně závažné. Profesionálové z Jílového, společně s dobrovolnými hasiči ze Štěchovic a Hradišťka, likvidovali požár kůlny, která zahořela s největší pravděpodobností od elektroinstalace. Škoda byla vyčíslena na pět tisíc korun.

Na Štěpána měli hasiči napilno

Druhý svátek vánoční se zapsal do historie jako den s nejvyšším počtem výjezdů za celé vánoční svátky.

V Bukovanech kolem páté hodiny ráno zasahovali benešovští profesionálové u požáru laminátové vany, na které se vzňala bez dozoru ponechaná svíčka. "Požár pak poničil celou koupelnu a zplodinami hoření byl zasažen celý dům, proto hasiči museli zasahovat v dýchací technice. Oheň se jim podařilo dostat pod kontrolu vysokotlakým proudem. Celý prostor pak odvětrali za pomoci přetlakového ventilátoru. Obě osoby, které se v domě nacházely, převezla zdravotnická záchranná služba k dalšímu ošetření do nemocnice," uvedla mluvčí hasičů.

Požár rodinného domu v Bukovanech.
V Bukovanech hořel rodinný dům. Dva lidé skončili v nemocnici

Na Štěpána vyjížděli také k pěti nehodám, ve třech z nich vyprošťovali lidi z vozidel. U Neumětel na Berounsku havaroval 'osobák' do stromu a bylo třeba z něj vytáhnout osobu. Zato u Řevničova na Rakovnicku skončil osobní vůz svojí jízdu na boku mimo silnici a zraněný člověk musel být vyproštěn pomocí hydraulických nůžek. Ty musely být použity také v havárie u Radlíku na okrese Praha-západ. Zde došlo ke srážce dvou osobních vozidel a zaklíněná osoba byla opět vysvobozena pomocí nůžek.

Zdroj: Youtube
Půlmilionovou škodu si těsně před vánočními svátky vyžádal požár dřevostavby na Kolínsku.
Plameny vzešlé od komína schvátily půl milionu korun