Mohutný sloup bílého dýmu začal stoupat ze dvou válců sušičky dřeva včera po půl jedenácté dopoledne. Během několika minut dorazili na místo hasiči a policisté. Záchranka tentokrát naštěstí nebyla potřeba. Ačkoliv hasičský zákrok nebyl nikterak jednoduchý. Na místo se sjely profesionální jednotky z Nymburka a Poděbrad, přijeli i „dobráci“ z Městce Králové a Vestce.

Je to zakouřené, hoří to tam pořád

Požáru si jako první všimli zaměstnanci, kteří přivolali hasiče. Podle ředitele firmy Servis Les Miloše Přibyla je na vině dehet. „Hořící dehet se uvolnil kdesi v potrubí a dostal se do sušičky dřevní hmoty. Jednalo se o technologické zahoření. Není to žádná bezprostřední lidská chyba,“ řekl Nymburskému deníku ředitel firmy.

Hasiči měli složitý úkol. Práci jim komplikoval hustý dým. „Je to tam hodně zakouřené, dřeva je tam ještě dost. Hoří to pořád,“ řekl jeden z hasičů, který právě sundal dýchací přístroj a vrátil se z místa největšího žáru. To bylo zhruba po hodině hašení.

Zaměstnanci se snažili z obou válců sušičky dřevo vyvézt. Hasiči pak sušičky prolévali proudy vody zvrchu. Definitivně kouř ustal po poledni.
Vzhledem k rozsahu zní neuvěřitelně odhadovaná výše škody. Bude velmi malá. „Dřevo, které hořelo v sušičce, bude znovu využito. Jedná se o takzvanou karbonizaci. Poškozen byl dopravník, který má hodnotu asi 7 tisíc korun. Celková škoda bude odhadem do 10 tisíc korun,“ řekl ředitel Přibyl.

Ve firmě se nejedná o první požár. Podobné problémy už měli několikrát v průběhu předchozích let.

V tomto případě se vše obešlo bez zranění a větších technických problémů.

Hodně ostrý oheň v Ostré

To se však nedá říci o posledním větším ohni, který byl zaznamenán předposlední červencový den ve firmě na kraji Ostré. Hasičské jednotky likvidovaly oheň v halách bývalého zemědělského družstva.

Oheň a hustý dým se za Ostrou objevil pár minut před třetí odpoledne. V areálu firmy Propack začalo hořet těsnění jedné z hal. První jednotka z Lysé dorazila na místo deset minut po ohlášení požáru. „Po průzkumu bylo zjištěno, že hala částečně slouží jako sklad zeleniny. Uvnitř je také chladicí zařízení,“ řekl šéf hasičů na Nymbursku František Hep.

Během pár okamžiků bylo jasné, že zásah hasičů bude mimořádně náročný a vyžádá si velké množství jednotek. Nakonec jich na místo dorazilo podle dostupných informací jedenáct. Tři profesionální a osm dobrovolných. „Uvnitř je chlaďák a mrazák a je tam všechno izolované. Je proto velice obtížné hasit uvnitř, kde se oheň rychle šíří. Proto se pokusíme dostat do haly střechou, abychom mohli hasit zvenčí,“ vysvětlil po necelé hodině zásahu starosta nymburských dobrovolných hasičů Zdeněk Vocásek.

To už na místo dorazila těžká technika v čele s vysokozdvižnými žebříky.

Obec byla od začátku požáru neprůjezdná. „Byla přijata opatření omezující provoz,“ uvedla mluvčí nymburských policistů Petra Potočná. Policisté odkláněli dopravu v obou směrech přes Stratov.

Na místo dorazila i záchranka. Musela ošetřit jednoho hasiče. „Přehřál se ve speciálním obleku. Byl ošetřen a poslán na zbrojnici do Lysé, aby si odpočinul,“ řekl Hep.

Hašení hal pokračovalo večer. Příčinou požáru byla asi nedbalost zaměstnanců.