Patnáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů vyjelo v pátek po osmé hodině večer k požáru dvoupatrové budovy v bývalém zemědělském družstvu, nyní, alespoň podle cedule u vchodu do areálu,  firmy LoStav ČSFR z Kněžiček ve Velkých Výklekách. Podle prvních informací šlo o sklad pohonných hmot o rozměrech 30 krát 10 metrů. Hasiči vyhlásili 2. stupeň požárního poplachu.

Požár byl nahlášen ve 20.15, kolem deváté hodiny byl poplach zvýšen na třetí stupeň. Plameny šlehaly desítky metrů vysoko, na pomoc přijely i jednotky z Královéhradeckého kraje. „Pro zasahující hasiče bylo zřízeno zázemí, životní prostředí v okolí ohroženo není, událost je bez zranění," zněly první zprávy od mluvčího středočeských hasičů Ladislava Holomčíka.

Kouř stoupal vzhůru, takže nebyla ohrožena žádná z okolních vesnic. „Obytné domy jsou naštěstí v dostatečné vzdálenosti," řekla ČTK Iva Schmidová, starostka Běrunic, pod něž Velké Výkleky patří. Před jedenáctou hodinou dostali hasiči oheň pod kontrolu a snížili požární poplach na první stupeň. „Na místo se dostavil statik, pokračuje dohašování ohnisek a kontrola objektu. K důkladnému ohledání dojde o víkendu podle vývoje událostí," sdělil Nymburskému deníku Holomčík v pátek po jedenácté večer.

Mezi místními se spekuluje o tom, že provozovatel areálu už není původní firma, ale někdo jiný a ten měl mít ve skladu nejen pohonné hmoty, ale i jiné chemikálie. Při požáru se prý dokonce ozývaly výbuchy, podle Holomčíka zřejmě explodovaly některé sudy, takže se kvůli tomu hasiči nemohli dostat blíže k plamenům. „Byl to jeden výbuch za druhým," potvrdila starostka Běrunic Schmidová. Co přesně bylo v budově uskladněno, nevěděla. Areál je podle ní 
v majetku soukromé firmy.

V noci z pátku na sobotu hlídali místo požáru dobrovolní hasiči z Velkých Výklek a policisté. Během sobotního dopoledne se na místo sjeli vyšetřovatelé požáru, kriminalisté a experti z Technického ústavu požární ochrany. „Vyšetřování příčiny vzniku požáru potrvá zřejmě déle," upozornil Ladislav Holomčík. Podle něj se stále neví, jaké látky a v jak velkém množství byly uvnitř uskladněny. „Někdo říká, že to byl sklad technického benzinu, někdo že tam byl toluen, někdo si myslí, že tam měli uskladněnou naftu," uvedl Holomčík.

Středočeská mluvčí police Michaela Nováková v sobotu potvrdila, že v areálu jsou policisté i hasiči. „V současné době probíhá ohledání, na místě je vyšetřovatel se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání akcelerantů. Ten může potvrdit nebo vyvrátit, zda došlo k úmyslnému zapálení, či nikoliv," uvedla policistka.

Nymburský deník bude situaci ve Velkých Výklekách nadále sledovat.