Plameny se rychle šířily po místnosti, ve které byl podle velitele zásahu Romana Zimy naskladněný odpad až do výšky parapetu. Muž zřejmě ze strachu před plameny vyskočil zavřeným oknem ven. „První byli na místě kolegové z Lysé nad Labem, kteří také muže pod oknem našli a zavolali rychlou záchrannou službu," uvedl Roman Zima s tím, že na místo musel být přivolaný vrtulník, který muže s popáleninami, řeznými ranami a podezřením na poranění páteře transportoval do jedné z pražských nemocnic.

Díky rychlému zásahu dobrovolných hasičů z Lysé nad Labem a profesionálů z Benátek nad Jizerou se podařilo oheň velmi brzy uhasit. Ženu, která byla v bytě společně s mužem a nadýchala se kouře, odvezla záchranka do nemocnice. „Posádka záchranky ještě provedla kyslíkovou terapii u jednoho z obyvatel domu," řekl dále Zima. Hasiči ještě po uhašení požáru museli provést kontrolu bytu termokamerou, aby vyloučili další ohnisko ohně.

Ilustrační foto.
Smrtí končí i spory mezi příbuznými a známými

Po desáté hodině večer byl na místo přivolán i starosta města Karel Otava, aby případně pomohl zajistit dalším sedmi obyvatelům domu, kteří byli v době požáru venku, náhradní ubytování. „Hasiči z domu vyvedli sedm lidí v dýchacích přístrojích, ale nakonec nebylo nutné náhradní ubytování zajišťovat, protože požár byl velmi rychle uhašen," sdělila mluvčí radnice Jana Křížová.

V domě ve čtvrtek ráno byla pouze jedna žena, která popsala obrovský strach, který v noci všichni zažili. „V domě bylo hrozně kouře a všichni jsme vyběhli ven. Zjistili jsme, že hoří v bytě člověka, se kterým tu máme velké problémy. Ještě teď musíme větrat všemi okny, protože je to cítit všude. On tam bydlí se svou sestrou a když vyskočil, nechal ji tam. Ještě že se ji podařilo zachránit," vypověděla obyvatelka domu, která si nepřála zveřejnit své jméno.

U požáru zasahovaly vedle místních hasičů a profesionálů z Benátek nad Jizerou ještě profesionální hasiči z Nymburka a sbor dobrovolných hasičů z Milovic. Škoda byla vyčíslena na 50 tisíc korun.

Podle Romana Zimy se podařilo uchránit milion korun v bytě, který se nachází přímo nad ohniskem požáru. Proč oheň vznikl, hasiči zatím šetří. „Nemyslím si, že by šlo o úmyslné zapálení, ani od elektriky nebo plynu. Spíše šlo o nedbalost, požár vznikl v jedné z obytných místností a ne v kuchyni. Příčinu určí vyšetřovatel požárů," dodal Roman Zima.

Ilustrační foto
Motorkář zranil sebe i matku s dcerou v autě