Na místě zasahovali profesionální hasiči z Benátek nad Jizerou a Nymburka a přijelo i několik cisteren dobrovolných hasičů. Požár se ale naštěstí povedlo velmi rychle uhasit. “Ve 12.46 někdo zavolal na tísňovou linku, že hoří balkon. Do deseti minut byli na místě hasiči, kteří vnikli do bytu a zachránili psa. Ve 13.11 měli požár pod kontrolou, o osm minut později byl požár uhašen,” popisuje zásah mluvčí středočeského hasičského záchranného sboru Ladislav Holomčík.

Podle paní Hanky, která v pronajatém bytě 3 plus 1 bydlí s přítelem a dětmi, byl balkon zavřený, takže se požár nestihl rozšířit do bytu. Na balkon se chodí z obýváku. “Byla otevřená jen ventilace. Obývák jsme měli zavřený, protože tam nepouštíme pejska, když je sám doma. Jinak má pro sebe celý zbytek bytu,” říká Hanka. Ona sama byla zrovna na cestě s dětmi do Ostravy za babičkou a přítel odjel kvůli opravě motorky do Semic. O požáru se dozvěděl z telefonátu kamarádů.

Hasiči vyráželi k topícímu se muži v jezeře Mezi Mosty u Čelákovic.
U Čelákovic se utopil plavec

Hasiči jako příčinu neštěstí uvádějí nedbalost neznámé osoby, který kouřila v jednom z bytů nad nimi a odhodila nedopalek. To potvrdila i policejní mluvčí Petra Potočná. “Podle předběžného vyšetřování prý chytil plastový květináč, ve kterém jsme měli zasazené pomlázky z Velikonoc. Pak začaly hořet dřevěné poličky,” líčí Hanka. Schytalo to i nové kolo a koloběžka. “Škodu jsme na místě odhadli na 100 tisíc korun,” dodává mluvčí hasičů Ladislav Holomčík.

Rodina si byt pronajímala od města a nedbalostí kuřáka je velmi pohoršená. Paní Hanka upozornila, že na balkoně mohlo v kočárku například spát novorozeně, jak to Milovičtí běžně dělají. Kdyby nedopalek dopadl přímo do kočárku, mohla se stát opravdová tragédie. Apeluje tedy na všechny kuřáky, aby se chovali zodpovědně.

Ilustrační foto.
Každých 15 sekund volají lidé záchranářům. 15. květen je den linky 155