„Během pár týdnů bychom měli dostat oficiální rozhodnutí, že firma Changhong bude rozšiřovat v rámci svého majetku v Nymburce výrobu. Bude přistavovat logistické centrum k již stávající továrně," uvedla hejtmanka. Společnost chce podle ní na svých pozemcích vybudovat ještě jednu továrnu, která by se zabývala výrobou kompresorů a chladniček a měla by být střediskem pro celou Evropu. „Další výhledovou investicí je jakési vývojové výzkumné centrum firmy Changhong, tato investice by se měla uskutečnit během dvou, maximálně tří let," dodala Pokorná Jermanová.

Nové obchodní centrum s názvem Nákupní park Milovice roste u obchodního domu Tesco na kraji části Mladá.
Na kraji Mladé vzniká Nákupní park Milovice

Jenže to firma slibuje už od roku 2015. Tehdejší hejtman a bývalý starosta Nymburka Miloš Petera uváděl, že stavební práce na rozšíření aktivit čínské firmy měly začít ještě před koncem zmíněného roku 2015. K ničemu ale nedošlo a současný starosta Pavel Fojtík působení čínské firmy v průmyslové zóně dlouhodobě kritizuje. „Realita je taková, že se sice v Nymburce vyrábějí televizory, ale veškeré komponenty se dovážejí z Číny, platy jsou velmi nízké a nezřídka jsou zde zaměstnáváni agenturní pracovníci. Hmatatelný přínos pro Nymburk a jeho okolí je minimální," řekl Fojtík před časem.

Changhong v minulosti oznámil, že investuje v Nymburce do rozšíření závodu zhruba 650 milionů korun. Hejtmanka nyní výši investice neupřesnila a neuvedla ani to, kolik firma vytvoří nových pracovních míst. Podle ní o tom společnost bude nejdříve informovat kraj a zejména město Nymburk.

Kostelní Lhota se účastní evropské soutěž o nejkrásnější obec.
Kostelní Lhotu přijedou zkoušet komisaři z EU