Od začátku programu ČSOB rozdělila po celé republice už více než 38 mil. korun. V každém z 15 regionů (Praha je rozdělena na dvě části) soutěží čtyři žadatelé. Celkem si tedy 60 neziskových či příspěvkových organizací nebo škol rozdělí minimálně 2 250 000 Kč. Tato suma však díky darům od široké veřejnosti ještě naroste. Například na jaře se celkem rozdělilo přes 4 miliony korun.

„Víme, že často zdánlivě malé projekty jsou pro místní komunitu velmi důležité. Dohromady jsme už společně s veřejností podpořili přes 760 různých projektů, od obnovy historických památek po pomoc seniorům či dětem v nouzi. Tím, že motivujeme veřejnost složit se na dobrou věc a sami přispíváme, měníme Česko k lepšímu,” říká Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.

Veřejnost si vybrala. Nejvíce peněz půjde na prevenci popálenin.
Veřejnost si vybrala. Nejvíce peněz půjde na prevenci popálenin

Posezení pod střechou

Letos na jaře získaly největší finanční příspěvky projekty Záchrana kostela v Nových Domcích u Rozvadova, FELITI – pomáháme udržet rovnováhu v přírodě, Na čerstvém vzduchu pod střechou a Šťastný vodicí pes.

I podzimní kolo ale nabízí řadu kvalitních prospěšných projektů. V lokalitě Středočeský kraj jsou zatím známi tři finalisté, které vybrala odborná porota. Posledního uchazeče zvolí veřejnost pomocí udělení takzvané divoké karty. Tři uchazeče o divokou kartu a účast ve finále budeme postupně představovat.

Prvním je Charita Vlašim s projektem Pergola pro seniory v komunitním centru.

Vlašimská charita nedávno zakoupila dům se zahradou, kde chce vytvořit Komunitní centrum, které bude poskytovat všechny služby na jednom místě.

Na zahradě nového Komunitního centra by rádi vybudovali zastřešené bezbariérové posezení a zároveň pódium pro případné účinkující.

„Vzniklé posezení bychom využívali pro konání pravidelných skupinových aktivizačních činností jako je trénování paměti, korálkování, arteterapie, přednášky nebo Akademie či Univerzita třetího věku, na kterých se během loňského roku vystřídalo kolem 150 klientů,” říká Terezie Veletová z Charity Vlašim.

Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.
Petr Hutla: Pomáháme lidem, aby přispívali na dobré věci a měnili své okolí

ROZHODNĚTE I VY

Hlasování o divokou kartu probíhá do 22. listopadu 2019 na webových stránkách csobpomaharegionum.cz.

Následuje finále, ve kterém se v každém kraji utkají 4 projekty. Od ČSOB získá každý region 150 000 Kč. Výše příspěvku se odvíjí od úspěchu projektu u veřejnosti (50 000 Kč za první místo, 40 000 Kč za druhé místo, 30 000 Kč za třetí místo a 25 000 Kč za čtvrté místo).

Finanční dary pro vybraný projekt může veřejnost posílat od 9. prosince 2019 do 6. ledna 2020.

14. ledna 2020 budou známy konečné výsledky.