ON-LINE reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Minulý týden se právě kvůli tomuto bodu v nouzovém režimu sešli zastupitelé v Poděbradech. Jednání přeložili do obřadní síně, kde mezi židlemi udržovali dvoumetrové rozestupy. Nakonec se na podpoře místním podnikatelům, kterou navrhl starosta Jaroslav Červinka, shodlo všech 21 zastupitelů jednohlasně.

Okamžitá pomoc spočívá v odložení plateb nájmů splatných po 12. březnu za nebytové prostory a veřejná prostranství (předzahrádky) o 90 dní. „V uvedeném období nájemci mohou požádat o snížení či prominutí nájemného v souvislosti s dopadem opatření proti Covid 19,“ píše se v přijatém usnesení.

Pomoci se dočkají také lidé žijících v městských bytech. Ti mohou podávat žádosti o odklad, snížení či prominutí nájemného u bytových jednotek v souvislosti s dopadem opatření proti Covid 19. „Věříme, že nabídka pomoci ze strany města pomůže našim živnostníkům a podnikatelům a že přispěje k tomu, že se Poděbrady v nejbližší možné době vrátí ke způsobu života, který jsme znali před současnou krizí,“ konstatoval starosta Jaroslav Červinka.

Policejní vyšetřování po střelbě u Okresního soudu v Rakovníku.
Muž z Nymburska se u rakovnického soudu vytrhl eskortě. Zastavil ho až výstřel

Nymburští radní jednali o podpoře podnikatelů už 1. dubna. Z jednání vzešla pouze dvě krátká rozhodnutí. „V rámci podpory podnikatelských subjektů, které provozují svou činnost v městských nebytových prostorech, bude hrazení nájemného odloženo po dobu trvání nouzového stavu,“ píše se v prvním z nich. Zda bude později možné žádat o jeho snížení nebo prominutí, není jasné. Druhý bod se týká chystaného zdražení nájemného v městských bytech. To bylo posunuto na červenec.

Petr Jirout.
Petr Jirout rozváží roušky na chopperu: Zapojil jsem hasiče, ti se práce nebojí

Lysá vytvořila dotazník

Přímo s dotčenými živnostníky a podnikateli se chce poradit vedení Lysé nad Labem. To na konci minulého týdne zveřejnilo dotazník, který má pomoci zjistit, jakou formu podpory skutečně místní podnikatelé potřebují a preferují. „Pomoc bude poskytována z rozpočtu města a může mít různé formy od odpuštění nájmů a poplatků až po přímou finanční podporu. Abychom tuto pomoc mohli poskytnout co nejefektivněji, potřebujeme znát skutečné potřeby živnostníků a podnikatelů,“ uvedl starosta Karel Otava.

Dotazník obsahuje deset otázek, v nichž se vedení města ptá například na to, jak dlouho ještě vydrží bez příjmů či jakou formu podpory od města by živnostník preferoval.

Kateřina Papoušková je staniční sestrou na infekčním oddělení, které vzniklo kvůli koronavirové pandemii v nymburské nemocnici.
Staniční sestra: Máme otlačené obličeje, vyrážku kolem úst, ale nestěžujeme si

Jinak chtějí řešit situaci v sousedních Milovicích. Podle vedoucí kanceláře starosty Miroslavy Dlouhé ve městě není takový počet podnikatelů a živnostníků, aby to radnice řešila společným opatřením. „Preferujeme individuální přístup v pomoci jednotlivým subjektům. Na našich stránkách zveřejňujeme možnosti pomoci podnikatelům a živnostníkům poskytované státem. S konkrétním dotazem pomoci od města se na naši radnici ještě nikdo neobrátil,“ uvedla Miroslava Dlouhá.