Zatímco řada pivovarů různých velikostí běduje nad slábnoucím výstavem a nad tím, že Češi přestávají pít pivo v restauracích, nymburský pivovar jde v rozhodujících ukazatelích stále nahoru.

Loni činil výstav piva 171 tisíc hektolitrů. Což je v meziročním srovnání pětiprocentní nárůst. „Jedná se o druhé nejvyšší číslo v celé stodvacetileté historii našeho pivovaru. Produkce Postřižinského piva se zvýšila jak pro domácí trh, tak pro exportní destinace," řekl ředitel pivovaru Pavel Benák.

Potěšitelný je i fakt, že nárůst prodeje se týká jak sudového, tak lahvového piva. Když byla na začátku řeč 
o úpadku pití piva v restauracích, nymburské se naopak pije právě v hospodách stále více. „Dodávky sudového piva pro domácí trh se zvedly o více než 7 procent," doplnil Benák.

A ještě jedno číslo: celkové tržby pivovaru se v loňském roce vyšplhaly na 150 až 160 milionů korun. Což je nárůst 
o 5 až 6 procent.

Vyšší prodej si však vynutil i některé stavební úpravy 
v samotném pivovaru. „Byli jsme nuceni rozšířit prostory na ležácké tanky. Jinými slovy, zvýšila se kapacita ležáckého sklepa," vysvětlil ředitel pivovaru. Kvůli kapacitě musel pivovar nakoupit také nové sudy a přepravky.

Aktuálně šéfa pivovaru také těší fakt, že i přes nynější zimní období stále stoupá prodej oblíbeného nealkoholického piva z nymburské produkce – Střízlíka.

Postřižinské pivo na třech kontinentech

Pokud zhodnotíme exportní politiku pivovaru, i tam najdeme pozitivní zprávy. 
V současné době se nymburské pivo pije ve dvaceti zemích světa na třech kontinentech. Nově jeho chuť znají ve Vietnamu. „V této zemi má české pivo samozřejmě výborný zvuk díky tisícovkám Vietnamců, kteří na našem území žijí. Je to pro nás nový trh, kam jsme zatím vypravili první dodávku, nyní máme objednávku na druhý kontejner," říká Benák.
Nedávno byly obnoveny dodávky nymburského piva do Číny a také do bližších zemí, kde se v minulosti Postřižinskému pivu zrovna dvakrát nedařilo. „V této souvislosti můžeme mluvit o nových dodávkách našeho piva do Polska a na Ukrajinu."

Země zaslíbené: Slovensko, Maďarsko

Výrazný progres zaznamenal nymburský pivovar na Slovensku a v Maďarsku. Co se týče našich východních sousedů, zvýšil se prodej Postřižinského piva během uplynulého roku o více než třetinu. 
K dostání je na více než 50 místech země včetně Bratislavy a Košic.

Maďaři zase pozitivně reagují na spojení nymburského piva s Bohumilem Hrabalem. Loňskému nárůstu o 50 procent v prodeji nymburského piva zřejmě pomohlo i 100.výročí Hrabalova narození. „Bohumil Hrabal je v Maďarsku skutečně velmi populární a Maďaři vnímají spojení našeho piva se jménem tohoto spisovatele. Dárková balení našeho piva s vyobrazením Hrabala se prodávají v Budapešti na hlavní třídě," pochvaluje si ředitel pivovaru.

Pro představu, jaký skok zaznamenal export piva do Maďarska: zatímco donedávna na jih mířilo jedno malé auto za měsíc, v současné době vypraví z Nymburka do Maďarska jeden velký kamion za tři týdny.

Velikonoční překvapení

Nymburský pivovar slibuje hned několik překvapení 
v průběhu nadcházejícího roku. Některá souvisí s už zmíněným 120. výročím existence pivovaru a o nich budeme informovat průběžně.

Nyní prozradíme překvapení, které se chystá na Velikonoce. „Už dvakrát jsme na Den piva vyrobili vzorek čokoládového piva. Jelikož se setkal s ohlasem, chystáme se uvařit čokoládové pivo pro naše restaurace letos na Velikonoce, kdy by mělo být mimořádným druhem v naší nabídce," prozradil Pavel Benák.