„V současné době jsme jediným místem, kde dostanete bezpečný alkohol."
To říká majitel nouzovské pálenice Dalibor Novák. V místnosti, kde je nejdůležitější část celé pálenice, třistalitrový kotel, to nádherně voní. I slepý by poznal, že se tu vyrábí dobré pití.
A co si myslí o současném stavu s otravami metylalkoholem a následné částečné prohibici? „Víte, já jsem přes dvacet let pracoval v lihovaru. Lihová mafie už u nás začala působit začátkem devadesátých let, to věděla řada lidí. Přesto si spíš myslím, že celé to je nešťastný omyl. Tedy, že se metylalkohol dostal do některých lahví. To by přeci nechtěli ani ti překupníci, aby se lidé otrávili. Sami tak přijdou o kšeft," přemýšlí zkušený výrobce kořalek.
Problém podle něj je, že rozdíl mezi běžným etanolem a jedovatým metanolem není patrný nejen očima, ale ani chutí. „Jedovatý metanol chutná stejně nebo dokonce ještě lépe než etanol. Běžný konzument nemá šanci to rozpoznat," říká Novák.
A jaké bude mít aféra podle něj důsledky? „Zvýší se cena alkoholu. Levnému alkoholu nikdo věřit nebude a nekoupí jej. A taky asi některé malé likérky zkrachují."
Jak už bylo řečeno, pan Novák si na současnou situaci z pohledu své pálenice stěžovat nemůže. Obří cisterny na dvoře má plné různého ovoce, které uvnitř viditelně kvasí. Ve více než tisíclitrových umělohmotných kostkách „pracují" švestky. „Z jedné této nádoby bude 80 až 90 litrů slivovice. Spíše 90, dá-li bůh," usmívá se podnikatel.
Švestky se pálí déle
Ovoce však nejprve musí projít drtičkou. Na několika desítkách kilogramů jablek ukazuje, že je to docela fofr. „Ta zařízení nejsou nejnovější, ale na to nejsou peníze, znáte to. Ale funguje to."
Ovoce do své pálenice přijímá od roku 2002. Letos už jede svou jedenáctou sezónu. „Lidé nosí buď přímo ovoce nebo čím dál častěji svůj vlastní kvas. Samotné vypálení pak trvá dvě až dvě a půl hodiny. Záleží na ovoci. Kratší dobu trvají například hrušky, naopak déle švestky, ty jsou lihovatější," vysvětluje zasvěceně.
A také je hrdý na to, že vyrábí průzračné destiláty. „Vezměte si třeba fernet.
V něm už je barvivo, což je prostě chemie. U nás žádnou chemii nepoužíváme. Takže pokud si dáte jednoho panáka ferneta nebo tři panáky našeho destilátu, játra dostanou stejný „záhul".
Pálí i mladí kluci
Pálenky z Nouzova mají většinou 50 procent, spíše výjimečně 55. Z osmdesáti procent jezdí k panu Novákovi stálí zákazníci. „Jezdí ke mně lidé z Poděbradska, Nymburska, Kolínska a Jičínska. Ale mám také zákazníka z Vrchlabí nebo z Brna. Ten má v Žehuni chalupu a na obou místech má zahradu. Po letech zkoušení zjistil, odkud mu chutná více a vozí ke mně i ovoce z Brna," konstatuje spokojeně muž, který se mezi destiláty pohybuje prakticky celý život. A ani v osmaapadesáti letech jej to neomrzelo. „Když jsme měli před deseti lety průměrný věk zákazníků 65 let, bál jsem se, že za 10 let nebudu mít pro koho pálit. Ale dneska ke mně pravidelně jezdí třeba dvaadvacetiletí kluci. Nechají si vypálit pro celou partu a mají celý rok při grilovačkách co pít. A nebolí je ráno hlava, jako po těch nízkoobjemových barevných likérech," vypočítává výhody svých nápojů.
60 a dost
Jedné domácnosti však může podle zákona vypálit jen 60 litrů. „Přijdou lidi, kteří si vypálí dva litry a jsou spokojení. Jiní si přinesou na 55 litrů a přemýšlí, jak to udělat, aby měli ještě víc. Je to různé," líčí své zkušenosti Novák.
Za vypálení jednoho litru z ovoce si počítá 155 korun, z kvasu 145 korun. „Lidi pak kolikrát přemýšlí, že si za dvě hodiny tady přijdu na slušný peníze. Jenže nevědí, že já z toho jednoho litru zaplatím 85 korun na spotřební dani a DPH." Ale jelikož pálí celé měsíce až do května, nějaká koruna se tím rozhodně vydělat dá. Navíc nabízí také speciální etikety a dokonce i dárková balení několika lahví.
KOLIK KILOGRAMŮ OVOCE JE TŘEBA NA VÝROBU 1 LITRU DESTILÁTU
ovoce kilogramů
švestka 11
jablka 12 – 14
hrušky 15 – 16
třešně 16 – 17
višně 16 – 17
Zdroj: Pěstitelská pálenice Palno, Dalibor Novák, 602 289 931