S kontakty zprostředkovanými Středočeským inovačním centrem to vedlo k úspoře času i peněz, ale díky rozvoji automatizace také umožnilo rozšířit nabídku. Tak hodnotí spolupráci Zdeněk Čejka, majitel kladenské společnosti ProSpon, jež se zaměřuje na vývoj a výrobu nástrojů a implantátů pro ortopedii, chirurgii i traumatologii. Pomocí takzvaného 3D tisku mohou být vytvořeny skutečně přesně na míru pro konkrétního pacienta.

Ještě modernější postupy

Individuálně přizpůsobený implantát vzniká na základě tomografického vyšetření nebo rentgenu – přičemž příjemce ani netuší, že novou součást jeho já podle počítačového modelu prostorově vytisklo speciální laserové zařízení. Náhrada z titanu nebo třeba páteřní fixátor se k jeho lékařům může dostat během několika dní. Přičemž polovina produkce míří zahraničí.

Inovační tryska.
Inovační centrum pomohlo proměnit plastovou trysku na kov. Postrčí i další firmy

Nyní se vedení firmy rozhodlo zautomatizovat část činností dosud zajišťovaných manuálně. „Rádi bychom se technologicky posunuli a nahradili části výrobního procesu, konkrétně broušení a leštění, automatizovanou technologií,“ upřesnil majitel Čejka, jenž uvažoval o pořízení robotického pracoviště. Rozhodnutí uspíšily i poznatky z koronavirové pandemie: na rozdíl od brusičů a lapovačů, jejichž zkušenosti a znalosti o výrobě nelze jen tak rychle nahradit, technika covidem neonemocní. „Nové technologie by nám měly pomoci s minimalizací rizik a stabilizací procesu,“ poznamenal.

Chytrý pohled experta odjinud

S hledáním nejvhodnějšího řešení pomohla spolupráce se zkušeným expertem v rámci programu SIC Platinn Středočeského inovačního centra. Ten nejvyššímu vedení firem či přímo majitelům nabízí příležitost řešit výzvy související s rozvojem společnosti a zlepšení jejího fungování za pomocí některého ze sítě spolupracujících odborníků, vysvětlila za inovační centrum sídlící na krajském úřadu Mirka Kremrová. „Úlohou experta je ve spolupráci s managementem naplánovat potřebné změny,“ upřesnila.

Konkrétně společnosti ProSpon zprostředkovalo inovační centrum kontakt s týmem výzkumně-vývojového pracoviště CARDAM z Dolních Břežan, zaměřujícího se právě na aditivní výrobu kovů (a v covidové době proslaveného také rozjezdem výroby ochranné polomasky vycházející z modelu vyvinutého loni týmem Českého vysokého učení v Praze).

„Nejprve jsme připravili analýzu současného stavu a rešerši možných řešení,“ připomněl Antonín Miller z CARDAM. Studie řešila nejen technické záležitosti, ale třeba i návratnost investice. A také strategický význam pořízené technologie z pohledu zachování firemního know-how. „Poté jsme navrhli několik variant – včetně podrobného vyhodnocení a kontaktů na potenciální dodavatele,“ doplnil Miller.

Pavel Jovanovič, ředitel SIC.
Pomoci nejen penězi, ale i radou. Inovační centrum mění podporu firem

Výsledek si majitel ProSpon pochvaluje. „Spolupráce mi ušetřila spoustu času – a hlavně financí, které bych investoval do robotického pracoviště. Díky programu SIC Platinn jsem zjistil, že existují vhodnější a ekonomičtější řešení,“ konstatoval Čejka. S dodatkem, že automatizace firmě pomůže rozšířit portfolio produktů a zlepšit služby.

Obor s velkou budoucností

Aditivní výroba kovů je oborem, který se ve středních Čechách rychle rozvíjí. Třeba i na Mladoboleslavsku nebo v areálu nedaleko Dobříše – a to s rozmanitým využitím. Zjednodušeně řečeno: na rozdíl od tradičního obrábění, kdy se při vzniku výsledného produktu materiál odebírá, zde se naopak přidává: postupným laserovým navařováním práškového kovu. Podle modelu vytvořeného v počítači tak mohou vznikat i velmi složité díly. Přičemž unikátní – přesně v duchu 21. století – může být nejenom jejich výroba, ale i následné další opracování.

Podpora Středočeského inovačního centra
- Podpora malých a středních firem v podobě programu SIC Platinn je už tradiční a zavedená. Založena je na spolupráci manažerů s externími experty, kteří na základě pohledu zvenčí i vlastních zkušeností navrhnou směr, kterým firmu dále rozvíjet. Včetně konkrétních řešení – a v případě zájmu i dohledu na jejich zavádění do fungování společnosti.

- Novinkou je program INO:EX (Inovuj produkt a Expanduj na trh), určený menším firmám s inovativním produktem vhodným k uplatnění i na zahraničních trzích. Podporu ve výši až 700 tisíc korun lze využít například pro vylepšení produktu nebo služby, vývoj nových řešení, tvorbu prototypu, ověření poptávky u zákazníků – ale i přímo pro pomoc s expanzí na trh.

Zdroj: Pavel Jovanovič, ředitel Středočeského inovačního centra