Máte za sebou neúspěšnou sezonu. Skončili jste poslední a sestoupili jste. Jaké jste zažívali po posledním utkání pocity?

Samozřejmě nebyly nic moc, jak to ve sportu bývá. Po prohře a sestupu zavládlo všeobecně zklamání. Nyní s odstupem jsme již připraveni jako vedení klubu jít dál a neohlížet se dozadu.

Jak dlouho jste tuto skutečnost vstřebával?

Musím přiznat, že jsem s variantou sestupu i počítal, protože poslední měsíce jsme nehráli příliš kvalitní volejbal a také se to ukazovalo ve výsledcích, kdy jsme většinou prohrávali. Lze říci, že jsem na to byl připraven.

Co chybělo k tomu, abyste se v soutěži udrželi?

Musím konstatovat, že letošní soutěž byla neobvykle vyrovnaná a také se zkvalitnila. Náš tým hrál ve stabilním složení, obdobně jako loni, kdy jsme skončili třetí. Letos nám chyběla větší vůle a zarputilost jít za vítězstvím. To souviselo i s tréninkovou morálkou, která nebyla na potřebné úrovni. Prostě jsme trochu hráli z podstaty a to nestačí.

Čtěte také: To se nepovedlo. Volejbalisté padají

Soutěž byla hodně vyrovnaná. Byla o hodně těžší než předešlé dvě sezony?

Rozhodně byla vyrovnaná a tím i těžší. V soutěži se objevil po dlouhé době jeden profesionální tým – Beskydy, a dále přišlo do této soutěže i mnoho bývalých hráčů i současných hráčů z extraligy, a to přineslo větší kvalitu do těchto týmů.

Dvakrát za sebou jste prožívali úspěšnou sezonu, dvakrát za sebou jste skončili na třetím místě. Jak těžké je smířit se s tím, že soutěž opouštíte?

Euforie z minulých sezon nás „ukolébala", a to se nakonec projevilo špatným výsledkem. Sestup do druhé ligy není vůbec příjemný, ale ve sportu někdy přijdou těžké chvíle, se kterými je nutno se zdárně vypořádat. Hrát budeme i nadále. Důležité je, aby fungoval i celý systém sportovní výchovy v našem klubu a to je naší prioritou. Tady se nám naopak daří a časem se to může projevit i v dospělé kategorii. Výchova mladých volejbalistů a volejbalistek je obrovská zodpovědnost a hlavně dlouhodobý proces. Nejde pouze o několik sezon, ale o desetiletí.

Mnohokrát v sezoně jste mluvil o tom, že tým nezvládá koncovky vyrovnaných setů. Čím si to vysvětlujete?

Letos si hráči v koncovkách tolik nevěřili a hodněkrát jsme je prohráli. Bylo to zjevně jak tréninkovými výpadky, tak nepříliš velkou motivací. Chyběly výrazně větší pozitivní, vítězné emoce. Zřejmě uspokojení i z minulých úspěšných sezon.

Sezona úspěšná nebyla. Najdou se přece jen nějaká pozitiva?

Nelze říci, že sezona nebyla úspěšná. Klub není pouze tým mužů. Můžete se podívat na naše ostatní týmy a tady lze jednoznačně říci, že sezona i přes neúspěch mužů je úspěšná. To, že muži neuspěli, neznamená celkový neúspěch. Naopak ženy jsou v čelních pozicích druhé ligy, kadetky se udržely v první lize, vychovali jsme již pět hráčů a hráček, kteří hrají mládežnické extraligy v jiných klubech, máme jednu hráčku v národním družstvu kadetek, junioři hrají ve společném týmu v Benátkách úspěšně první ligu. Také se nám daří velice úspěšně doplňovat nejmladší kategorie přípravek, tak co víc si přát. Klub má široký záběr a jeden neúspěch ve sportu musí občas přijít, možná u mužů je to více viditelné. Pro celý klub to neznamená nic vážného, pouze další motivaci zlepšovat celý proces výchovy.

Pochválil byste některé jednotlivce?

Letos nelze vyzdvihnout jednotlivce. Volejbal je týmový sport a všichni mají svůj podíl jak na úspěchu, tak na neúspěchu. Tým je složen z hráčů, kteří volejbal mají rádi a hrají ho ve svém volnu. Kolektiv se o to více projevuje a tady lze jednoznačně říci, že vše uvnitř týmu fungovalo na potřebné úrovni. Amatérský sport má však své úskalí a to se letos projevilo.

Podaří se vám udržet kádr pro příští sezonu nebo počítáte s velkým odlivem hráčů?

Tady nelze nic předvídat, jelikož s hráči budeme mít schůzku a tady se teprve každý vyjádří, zda chce pokračovat. Ze strany vedení klubu pokračuje vše ve stejných nebo obdobných kolejích. Máme zájem hrát druhou ligu a uvidíme, jak se nám podaří tým udržet či doplnit.

V příští sezoně byste měli hrát ve druhé lize. Je ještě brzy, ale přece: bude vaším cílem okamžitý návrat do první ligy?

Toto nebude náš zásadní cíl. Naším cílem je vytvořit příznivé podmínky pro celý chod klubu, kam spadají i muži. Spíše tento cíl odvisí od hráčů, zda budou mít tuto ambici. Naše podmínky pro fungování týmu budou obdobné jako letos.