Hluboké jámy, obří díry, spousta bahna. Silné stroje, vůně spálené nafty spojená s vůní klobás a dalších dobrot. To jsou závody monstrózních speciálů. A na to jsou zvědavy tisíce lidí. „Přijeli jsme ze Staré Boleslavi. Na takové závody jezdíme jednou za rok, když máme čas," uvedl Pavel Lepíček, řidič náklaďáku. Proto ho tyto závody přitahují. „Sám velké auto řídím, proto mě to zajímá," uvedl muž z nedaleké Staré Boleslavi.

Na zabláceném prostoru ale nevidíte jen muže. Jsou zde i ženy a děti. I ty si to užívají. „Jsme tady samozřejmě i kvůli malému," připojil Lepíček.

Anežka Drahotová (uprostřed) na archivním snímku
Němec a Kolumbijky ovládli lázně. Drahotová došla šestá

Ten to měl se svoji rodinou jen kousek. Zato Iveta Drozdová vážila pořádně dlouhou cestu. Podporuje totiž svého muže – závodníka. „Přijeli jsme z Velkých Karlovic, což je na Vsetínsku. Jezdí tady manžel, závodí už tři roky. Já s ním jezdím asi dva roky," usmívala se sympatická paní z Moravy. „Hlavní je manžela povzbudit a podpořit. A je tady hodně adrenalinu," uvedla paní Drozdová.

S ní přicestovala také Jitka Horáková. „Já zase podporuji navigátora. To je můj otec," smála se druhá z dvojice dam.

Hlavní výbava diváků? Fotoaparát, nebo alespoň telefon. A hlavně: holínky. Bez nich ani ránu. A kdo si je nepřibalil, asi hodně litoval. Bahna bylo v jednotlivých sekcích a jejich okolí až dost. Někde na cestách i po kolena.

To ale snad nikomu nevadí. Už vůbec ne samotným aktérům, kteří se svými monstry předvádějí, co dovedou. „Já jezdím teprve druhý rok. Přivedli mě k tomu kamarádi, kteří už dříve závodili. My jsme za nimi jezdili a pak jsme se s kolegy nadchli a prostě nás to baví. Jsme na to tři," řekl muž za volantem Zdeněk Vorlík a ukazoval směrem do kabiny na další dva spolujezdce.

Zájem o trucktrialy je v Milovicích obrovský, to je patrné na první pohled. A každoročně. „Je to dobře. Je to atraktivní a nás tahle věc baví. Sice to jsou většinou stará auta, i když někteří mají nová za pěkné peníze, ale prostě ten adrenalínek je hezký," řekl muž s přilbou na hlavě, závodník z České Lípy.

Nymburk uklízeli Piráti i kandidát na prezidenta.
Nymburk uklízeli Piráti i kandidát na prezidenta