Jeho otec založil v Nymburce boxerský klub. To byl začátek Jiřího mladšího. Zápasy v kleci ho naplňují. „Na tomto sportu se mi nejvíce líbí překonání svého přirozeného strachu ze soupeře a z rány. Nikdo doopravdy neokusí tento pocit, dokud nestojí v oktagonu. Dále náš sport rád studuji, skrývá se v něm opravdu hodně technik a pozic, takže je to běh na dlouhou trať. A v neposlední řadě MMA je sport s využitím celého těla, takže se mi líbí, že musíte být celkově velice dobře fyzicky připravený,“ říká mladý bojovník.

Jak už bylo řečeno, jako malý hrál fotbal. „Jednoduše mě přestal bavit. A kdybych něco nedělal na sto procent, nemělo by to budoucnost. Fotbal mi dal bezpochyby fyzickou průpravu a za tu jsem teď vděčný,“ uvědomuje si Němeček.

Souboje v kleci jsou jen pro drsné borce. Ale strach? Ten musí jít stranou. „Každý má přirozený strach, že přiletí rána pěstí nebo třeba rána kolenem. Ale to je normální. Naopak, kdyby zápasník neměl respekt k soupeři a byl si jistý výhrou, může se lehce chytit do soupeřovy pasti a prohrát. Vše je o zkušenostech. Už se nebojím tak o sebe, jako o kluky z našeho týmu, když mají zápasy,“ myslí na druhé devatenáctiletý borec.

Je jasné, že MMA není jen o nějakém mlácení. Fungovat musí i hlava. Přemýšlení je velmi důležité. „Nejdůležitější,“ zareaguje Němeček. „Když tento sport začínal, tak to bylo opravdu jen o nabušených chlápcích a máchání rukama. Postupem času MMA zažilo velký rozvoj a dostalo se do povědomí veřejnosti jako sport a ne jen jako bitka. Dnes vyhrává technika nad hrubou silou,“ má jasno zápasník, který rád tráví čas s rodinou a s kamarády, rád čte a poslouchá hudbu.

Za sebou má už celou řadu úspěchů. A další určitě před sebou. „Cíle si dávám vysoké a samozřejmě chci dosáhnout co nejdál. Až skončím aktivní kariéru, chci své vědomosti předávat dalším. Mým vzorem bude navždy můj otec a trenér Jiří Němeček,“ dodal Jirka mladší.

Jiří Němeček, 19 let

Bydliště: Nymburk
Narozen: 1. 12. 1998
Studuje: SOŠ a SOU Kolín
Znamení: Střelec
Další oblíbené sporty: Atletika, plavání
Oblíbené jídlo: Sushi
Oblíbené pití: Káva
Oblíbený film: Trója
Oblíbená hudba: Rap