Vaše kroky vás zavedly zpět do rodného Nového Bydžova. Co vás k tomu vedlo?

Převážnou část své profesní a fotbalové kariéry jsem strávil v Praze. Před pár lety mě oslovil ředitel střední školy v Novém Bydžově Lukáš Rosůlek a představil mi svoji vizi oboru vzdělání na střední škole se zaměřením na sport. A protože mě provázel celý život, Ihned si mě získal a já jsem moc rád, že jsem dostal možnost zapojit se aktivně do tohoto projektu a přispívat tak k rozvoji sportu u nás v regionu.

Jaký je váš plán? Jak se chcete aktivně zapojit do rozvoje sportu na Novobydžovsku a okolí?

Před pár týdny jsme ,,vyšli“ na svět s projektem, který by měl probudit zájem žáků na základních školách o sport, a to ve spojení s ekonomickým vzděláním. Program management sportu na Gymnáziu, Střední odborné škole a Vyšší odborné škole, Nový Bydžov, je velmi zajímavý a budoucí uchazeče by měl určitě oslovit. Jedná se totiž o vzdělávací program, který není úplně běžný a já mohu být garantem celého projektu, což je velmi vzrušující.

V čem je neobyčejný? Proč by ho budoucí středoškoláci měli registrovat?

Jedná se o výrazné propojení maturitního středoškolského vzdělání a obecného sportu. Rok a půl dlouho nám trvala příprava, tak abychom mohli říct: ,,Ano, studenti mají přesně to, co je bude zajímat!“ V rámci studia získají mimo jiné akreditovanou kurzy MŠMT – Fotbalová - trenérská licence FAČR, APUL instruktor lyžování/snowboarding, zúčastní se několika přednášek odborníků přímo ze sportovní praxe, nejlepší studenti se dostanou na praxi do fotbalového klubu SK Slavia Praha, budou zataženi do vývojového centra ,,adidas“ pro ČR a naberou mnoho dalších, jedinečných zkušeností.

Michal Krčmář
Van Buren pobouřil Krčmáře. Pár piv po zápase? Tohle je špatně, štve biatlonistu

Jak se veškeré školní benefity projeví v oblasti sportu v regionu?

Jelikož je celý program propojen s klubem RMSK Cidlina Nový Bydžov, je evidentní, že nám v regionu budou vyrůstat nejenom dobří sportovci, ale i trenéři, popřípadě manažeři. Zkrátka někdo, kdo bude rozumět fungování klubu například i po ekonomické a účetní stránce. Věříme ve spolupráci s dalšími oddíly, základními a mateřskými školami na Novobydžovsku a doufáme v to, že se studenti budou dále rozvíjet, tím pádem sportovní myšlenku šířit dál. Není tajemství, že v dnešní ,,pocovidové“ době je velmi těžké odtrhnou děti od počítačů a zaujmout je jakoukoliv sportovní aktivitou. My vše v dobré (lepší) měníme.

Co by byl úspěch Vašeho projektu?

Abychom se společně s ředitelem školy Lukášem Rosůlkem a dalšími lidmi, kteří na programu pracují, mohli otočit a být pyšní na naší práci. Aby budoucí absolventi s úsměvem vzpomínali na roky, které je obohatili a v neposlední řadě, aby jim otevřeli dveře k zajímavým pracovním příležitostem v oblasti sportu.