Turnaje se zúčastnily týmy, které v sérii olympijského sedmičkového ragby Český pohár 7s startují pravidelně a hráči se tak velmi dobře znají. Krásné počasí a přátelská atmosféra tak byly od začátku příslibem příjemně stráveného odpoledne.

Poděbraďáci na úvod turnaje remizovali s týmem Liberce 12:12, kdy Severočeši překvapili svým dobrým výkonem, pro ně v letošním ročníku ne příliš obvyklým. Další zápas domácích ve skupině byl jednoznačnou záležitostí a tým Strong Girls Velké Popovice si z něj od Poděbrad odnesl nálož celkem čtyřiceti šesti bodů, přičemž Popovicím se podařilo skórovat pouze jednou (pětka plus konverze – 7 bodů).

Překvapivě snadným soupeřem pak byl pro Poděbrady i poslední tým nalosovaný do skupiny – Titáni Nové Město na Moravě. Aktuálně druhý klub v celkovém hodnocení Českého poháru se během první půle prakticky na nic nezmohl a po nervózním výkonu si připsal porážku od domácích borců 29:14.

V konečném pořadí skupiny nakonec RC Poděbrady obsadil druhé místo jen kvůli o čtyři body horšímu skóre za v životní formě hrajícím Libercem. Druhou kvalifikační skupinu vyhrál tým Olympu Praha, který překvapivě uhrál remízu s lídrem série, týmem Sedlčan a stejně tak jako Liberec skupinu vyhrál pouze díky celkově lepšímu skóre.

Zápas cti o sedmé místo mezi Plzní a Strong Girls Velké Popovice nabídl odlehčení soutěžní atmosféry, kdy v tomto „pivním derby“ nastoupily oba týmy bez kopaček a celý zápas odehrály naboso. Krásný důkaz, že ragby je především zábava.

V souboji o páté místo došlo ke střetu přístupů k hraní sedmiček, kdy borci týmu z Kralup nad Vltavou nezapřeli, že se jedná o tradiční patnáctkový klub. Soupeře z Nového Města tlačili technicky perfektní hrou v rucku, Titáni odpovídali na každou akci snahou o otevření hry s rychlými protiútoky. Tento přístup nakonec slavil větší úspěch a vítězství týmu z Vysočiny v poměru 28:7.

Souboj poděbradských ragbistů s týmem Sedlčan o třetí místo byl až překvapivě jednostrannou záležitostí ve prospěch Poděbrad (33:5), což lze kromě dobré hry domácích, které hnalo dopředu skvělé publikum, patrně přičíst na vrub faktu, že Sedlčany dorazily na turnaj pouze v sedmi hráčích a všechny zápasy tak odehrály bez jediného střídání. I přes očividnou únavu však nedaly domácím nic zadarmo a blýskly se několika krásnými akcemi.

Vítězem celého turnaje se nakonec stal tým RC Liberec, který ve finále navázal na velmi solidní výkony z kvalifikace. I když v poločase vedli Liberečtí pouze o sedm bodů, nakonec celkem jednoznačně přehráli Olymp Praha 36:21.

Pořadí

1. RC Liberec
2. Rygby Olymp Praha
3. RC Poděbrady
4. RC Sedlčany
5. Titáni N. Město n. M.
6. RC Kralupy n. V.
7. RC Plzeň
8. Strong Girls V. Popovice

Viktor Molhanec

SFC Opava-FC Slovan Liberec 1:1
Červená karta i dusno. Podívejte se na 10 událostí první třetiny FORTUNA:LIGY