Organizátoři se rozhodli zařadit třetí trasu, zatímco v minulosti se bojovalo pouze na dvou. Cyklisté tak budou mít šanci poměřit síly na dlouhé trase: 142 km, střední: 102 km a nově krátké trase: 65 km.

„Přidali jsme krátkou trasu, abychom přivedli k závodu začátečníky a také ženy. Byla spousta cyklistů, kteří se ostýchali přihlásit do závodu měřícího přes devadesát kilometrů, což byla porce loňské krátké trasy,“ říká Přemysl Novák, šéf projektu L’Etape Czech Republic by Tour de France 2023.

Cyklisté zamíří do kraje Oty Pavla

Všechny trasy bude hostit Praha společně se Středočeským krajem. Start proběhne na Strahově a cyklisté pojedou na západním směrem. Ve srovnání s předešlým ročníkem dlouhá trasa „nabobtnala“ a má o šest kilometrů víc. Cyklisté zamíří do kraje Oty Pavla s výhledem na Týřovické skály či průjezdem kolem legendární hospody U Rozvědčíka.

„Všechny úseky jsme projeli na kole, abychom se přesvědčili, že cyklistům dopřejeme výjimečný zážitek. Na většině silnic je navíc nový nebo zánovní povrch, takže se účastníci mají na co těšit,“ ujišťuje Novák.

Stadion v Dauhá
Vyprázdněné tribuny v Dauhá? Nic neobvyklého, Katařany sport moc nebaví

Pro dokonalý zážitek spojený s Tour de France nebude chybět ani bitva o nejlepšího sprintera a nejlepšího vrchaře. Sprinterský segment zahrnuje střední a dlouhá trasa při průjezdu obcí Žilina, o „krále vrchařů“ se bude bojovat při průjezdu obcí Sýkořice a na Podkozí směrem ke Svárovu.

Ambasadorem bude rytíř jejího veličenstva

Zážitek pak umocní nová hvězda v pelotonu. Tu letos představoval Andy Schleck. Lucemburského vítěze Tour de France z roku 2010 nahradí v červnu bývalý britský cyklista Bradley Wiggins, který ovládl „Starou dámu“ v roce 2012.

„Stejně jako se snažíme zvýšit kvalitu a úroveň závodu, hledáme způsob, jak zajistit ambasadora. Andy Schleck byl naprosto super a byli jsme nadšení z jeho přístupu. Českým fanouškům jsme ale chtěli přivézt novou tvář,“ vysvětluje Novák spojení s legendárním borcem, jehož v prosinci 2013 královna Alžběta II. pasovala na rytíře.

Oliver König svými výkony v první sezoně MS superbiků zaujal
První rok v MS superbiků. Myslím, že jsem jezdecky vyrostl, říká Oliver König

Dvaačtyřicetiletý Wiggins má na kontě pět zlatých olympijských medailí. Vedle toho získal v bitvách pod pěti kruhy ještě jedno stříbro a dvakrát bronz! Osmkrát se stal mistrem světa a úspěšně kombinoval silniční a dráhovou cyklistiku. Během kariéry absolvoval třináct závodů Grand Tour a vyhrál etapy na Tour de France a Giro di Italia. V roce 2015 vytvořil světový rekord v hodinovce.