„Na letošní ročník máme pro diváky připravenou opravdovou lahůdku,“ láká do ochozů předseda městeckého automotoklubu Miroslav Myška, „závod v Dymokurech se pojede jako závěrečný podnik šampionátu CAMS MČR Tourist Trophy a jezdec našeho klubu Michal Vecko má skvěle našlápnuto k zisku svého premiérového republikového titulu!“ Vecko má po pěti odjetých závodech ve třídě Supersport 600 zajímavý bodový náskok na všechny své pronásledovatele a na jeho straně bude výhoda domácího prostředí a citelně omlazeného motocyklu.

Vecko navíc nebude jediný z domácích jezdců, kteří se o tomto víkendu na domácí trati představí. V barvách městeckého AMK bude startovat i David Kužela, který ve třídě Twin svede bitvu mimo jiné s velezkušeným Zbyňkem Soukupem z nedaleké Jičíněvsi. Oba jezdce dělí v tabulce jen několik bodů a oba se budou snažit při závodě v Dymokurech dostat mezi nejlepší trojku ročníku.

To samé pak platí ve třídě 125SP i pro dalšího jezdce městeckého AMK Lukáše Fikkera, který může v Dymokurech rovněž pomýšlet na vylepšení svého konečného umístění v tabulce. „Lukáš bojuje sice asi v nejvíce vyrovnané třídě,“ doplňuje Myška, „ale jeho současná ztráta jsou pouhopouhé 4 body na třetího v průběžném hodnocení.“ Posledním čtvrtým jezdcem v barvách místního oddílu bude Luboš Koňák z nedalekých Cholenic, který mezi zkušenějšími kolegy v týmu sbírá zkušenosti a na trati se stejně jako Vecko představí se šestistovkou.

Ilustrační fotografii
Basketbalový Nymburk zaplnil poslední místo

Navíc Dymokury, to letos nebudou jen výsledky ze závodního okruhu. Je to již víc jak 30 let, kdy motorističtí nadšenci z Městce Králové rozjeli čilý partnerský vztah s motoklubem z italského města Conselice. Unikátnost tohoto propojení jistě najdeme i v tom, že vzniklo za minulého režimu a otevřelo ve své době českým jezdcům dveře k řadě mezinárodních kontaktů. „Pomocí sociálních sítí se nám podařilo v poslední době na tuto spolupráci navázat,“ doplňuje předseda městeckého AMK, „a letos jsme náš kontakt zpestřili i vzájemnými návštěvami obou klubů.“

Nabízí se tedy otázka: Můžeme se tedy po čase těšit v Dymokurech i na italské jezdce? Na tento dotaz se nám ale bohužel dostává negativní odpovědi, jelikož v Itálii není v současnosti tradice přírodních závodních tratí tak aktuální jako v českém prostředí. „Naopak, my jsme využili pozvání z italské strany a naši jezdci měli možnost si vyzkoušet závod šestistovek na slavné Imole, což byl nejenže obrovský zážitek, ale pro jejich jezdecký růst rozhodně i jedinečná příležitost,“ dodává Myška. O zajímavou osobnost mezi hosty z Itálie ale v Dymokurech rozhodně nepřijdeme. Jedním z pozvaných bude i legendární kameraman Grand Prix Romano Neri, kterého mnozí fandové motocyklového sportu pamatují ještě z osmdesátých let, kdy tento muž objížděl s promítačkou sály tuzemských kinosálů a zprostředkovával motocyklové mistrovství světa i divákům za železnou oponou.

Pro úplnost zbývá už jen dodat, že v Dymokurech se bude závodit v termínu 1. – 2. září 2018. Sobota je vyhrazena tréninkům a neděle bude dnem závodů jednotlivých tříd.

Pastvina u Milovic se zvětšila o třetinu.
Divocí koně, zubři a pratuři mají u Milovic o třetinu větší pastvinu