Jak dlouho Spartana děláte a proč jste vůbec začala?
První závod jsem běžela v říjnu 2015. Přihlásila jsem se díky partě spolužáků, kteří už v té době měli jeden takový závod za sebou a přemluvili mě, abych do toho šla s nimi. Chtěli sehnat co nejvíce lidí, aby měli slevu na startovné. Dnes jsem jim za to moc vděčná a paradoxně se teď z celé party účastním závodů Spartan Race nejčastěji.

Co vás na tomto sportu nejvíce baví a přitahuje? Vždyť je to hrozná dřina…
Až na výjimky se běhá venku, v přírodě, často i v horách. Každý závod je jiný a není to nuda. Dřina to určitě je, ale o to větší radost pak máte v cíli. A musím přiznat, že mě v neposlední řadě baví porážet chlapy (smích).

Vy jste hodně úspěšná atletka. Kondice a průprava z atletiky se vám asi hodí, že?
Z běžeckých základů těžím hodně. Vytrvalost, kterou díky atletice mám, je důležitá a také mě v kopcích vůbec nechytají křeče, s nimiž má hodně lidí problémy. Proto si nejraději vybírám úroveň Beast, která je nejdelší. Tam se výhody atletické průpravy projeví nejvíce.

Ilustrační foto.
Spartan Race. Fenomén doby nebo budoucí olympijský sport?



Loni jste v Liberci vyhrála, letos jste před pár dny obhájila. Jaký to byl závod?
Moc ráda budu určitě vzpomínat na oba závody. Loni jsem v Liberci poprvé startovala v Elitní vlně a nevěděla přesně, co očekávat. První místo mě tedy velmi mile překvapilo. Letošní závod byl z mého pohledu dosud nejnáročnější Spartan Race, který jsem kdy absolvovala, a tak považuji vítězství za příjemnou odměnu.

Připravujete se nějak speciálně na závody, nebo vám stačí atletické tréninky?
Dosud jsem spoléhala převážně jen na atletické tréninky, ale jelikož se chci stále zlepšovat a posouvat dál, určitě se plánuji zaměřit i na trénink překážek. Mým největším nepřítelem je slabý úchop, takže tam je třeba začít. Pokud mi to čas dovolí, ráda si zajedu zatrénovat s SRTG Čelákovice, kde se schází skvělá parta lidí se zalíbením v tomto sportu.

Na co byste nalákala další zájemce o tento sport?
Každý závod pro vás bude výzvou, ať běžíte poprvé či podesáté. Během závodu si možná budete říkat, že doma na gauči by vám bylo lépe, ale v cíli s největší pravděpodobností začnete plánovat termín dalšího závodu. A ty modřiny se do týdne zahojí (smích). 

JAROSLAV RADOŇ, v současné době trenér reprezentace Indonésie.
Radoň: Ze svého slovníku jsem odstranil slovíčko nejde