Pavel Novotný absolvoval trať v čase 1:27:30, jeho kolega v čase 1:32:30. Oba borci byli se svými výkony maximálně spokojeni.

Závodu se zúčastnilo na deset tisíc běžců. Na půlmaraton asi 1000 borců a tři běloši, a zhruba 20 Afričanů, kteří se rovnoměrně obsadili do všech hlavních kategorií.

Členové SKP Nymburk vzbudili v Indii značný rozruch. „Byli jsme středem pozornosti od počátku a do konce. V cíli se s námi každý chtěl fotit, včetně Afričanů. Jako bílí v bílých dresech se slepicí na hrudi a se slušným celkovým umístěním jsme byli k nepřehlédnutí," smál se po návratu z Pune Miloslav Kozák.

Půlmaraton v Pune je mezinárodní závod pořádaný od roku 1983 věnovaný boji proti AIDS. Je pořádaný v délkách maratonu, půlky, desítky, charitativního běhu a pro vozíčkáře. „Trať je uzavřená a startovaná po vlnách jednotlivých délek tratě s cílovým limitem na maraton 3 hodiny a půlku 2 hodiny," uvedl druhý ze závodníků Pavel Novotný. „Teplota v Pune v den závodu v šest hodin ráno byla 18 stupňů, během závodu vystoupala až k pětadvaceti. Bylo slunečno a bez mráčků," řekl Novotný.

Pro závodníky z města automobilů byly závody velkým zážitkem. A nejen ze sportovního hlediska. „Trať je sice uzavřená, ale v některých ulicích nedodržována i přes snahu pořadatelů. Některé ulice jsou neosvětlené s velkým množstvím zpomalovacích asfaltových retardérů, přes které se dá zakopnout. V ulicích je dost nepořádek, odpadky, které se stoupající teplotou dost páchnou a spousta prachu, pro Evropany dost silný zážitek, na místní poměry standard Indie," popisoval závodní trať v Pune Kozák.

Pune má něco přes tři miliony obyvatel a je osmé největší město Indie s dvanáctiprocentním ročním nárůstem populace. Nachází se ve státě Maharashtra.

Pro Kozáka s Novotným to nebyly zdaleka první závody na mezinárodní scéně. „Od roku 2011 jsme běželi v zahraničí dvakrát v Číně, na Slovensku, v Japonsku, Turecku, Indii a Itálii," vyjmenoval destinace Novotný.

A rozhodně ne také poslední. „V zahraničních závodech chceme pokračovat i v dalších letech. Závisí to na získaných prostředcích a samozřejmě zdraví," dodal Kozák.

Statistika

Osobáky maraton
Novotný 2:58:45 (Shanghaj)
Kozák 3:03:03 (Praha)

Osobáky 1/2 maraton
Novotný 1:21:44 (Bakov nad Jizerou)
Kozák 1:24:27 (Praha)