Do Nového Strašecí do haly Bios zavítá tým basketbalových mistrů Evropy 1946 z filmu Zlatý podraz v čele s hvězdou filmu a vášnivým basketbalistou Zdeňkem Piškulou, který je známý i jako vítěz taneční soutěže Star Dance nebo z pohádky Tři bratři. Proti basketbalistům a hercům nastoupí v exhibičním utkání tým Keltů Nové Strašecí, jehož základ budou tvořit hráči z kategorie U13 pod vedením trenérů Jaroslava Bílka a Aleše Rohela.

Něco podobného strašecká Bioska ještě nezažila. Basketbalový klub, který zahájil v Novém Strašecí svou činnost v roce 2014, se rozhodl pojmout výjimečné utkání jako jedinečnou událost. „Cílem je, aby si děti odnesly parádní zážitek, stejně tak i diváci a tým hostů složený hlavně z herců z filmu Zlatý podraz. Už teď máme potvrzené, že se na hřišti objeví Zdeněk Piškula (ve filmu s číslem 6), Jiří Roskot (číslo 16) nebo Jiří Vojta (číslo 13).

Mimořádné utkání doprovodí bohatý program pro diváky i samotné hráče. Všichni se mohou těšit na jedinečnou předzápasovou show, cheerleaders z Aerobic týmu Lány, soutěže a také autogramiádu a možnost vyfotit se všemi hereckými osobnostmi slavným pohárem mistrů Evropy z roku 1946,“ řekla šéfka klubu Kelti Nové Strašecí Lenka Nikodýmová.

Pro celý klub bude utkání další významnou událostí. Každoročně na konci jara Kelti pořádají víkendový basketbalový kemp s hlavním trenérem Lubomírem Růžičkou, který působil i u národního týmu a momentálně vede jako hlavní kouč tým nejvyšší soutěže Dekstone Tuři Svitavy. Kemp pořádají Kelti ve spolupráci s nejlepším českým klubem ČEZ Basketball Nymburk a už se na něm jako patroni představili například reprezentanti Martin Peterka, Martin Kříž nebo Vojtěch Hruban.

Při basketbalovém utkání Kooperativa NBL v Nymburce byl vytvořen nový rekord – nejnižší věkový průměr diváků na jednom zápase nejvyšší české basketbalové soutěže.
Děti vytvořily rekord. A viděly stovku Nymburka

V létě loňského roku děti ze Strašecí trénovaly s bývalým reprezentantem a hráčem Euroligy Jakubem Kudláčkem, který v současnosti pracuje druhým rokem jako hlavní evropský skaut týmu NBA Charlotte Hornets. Malí strašečtí basketbalisté si také za svou školu zahráli na podzim 2017 juniorskou NBA v dresu Phoenix Suns.

Letos v létě při soustředění pak Kelti natočili video do soutěže k filmu Zlatý podraz a po vyhodnocení od tvůrců filmu získali jedno ze tří prvních míst. „Film má krátký příběh, v němž se dětem nejdříve nedaří dávat na tréninku koše a trápí tak svého trenéra. Protože ale vášnivě milují basket a svého trenéra nechtějí zklamat, jdou v noci trénovat, aby jim míče do koše padaly. Povedlo se a druhý den už k radosti dětí i trenéra míče trefují přesně do koše. Krátké video pak končí pokřikem a tlukotem srdce,“ vysvětluje Lenka Nikodýmová.

Kelti Nové Strašecí hrají v obou kategoriích U13 i U11 nejvyšší možnou soutěž, kterou je Krajský přebor ve středních Čechách. Oběma týmům patří v tabulce druhé místo. U11 mají stejnou bilanci a počet bodů jako vedoucí Brandýs a U13 dokázali v soutěži jako jediní porazit první Benešov. „Pro nás ale nejsou důležité výsledky. Klíčové je, aby se děti těšily na každé utkání a na každý trénink a vždy daly do hry celé své srdce a za všech okolností hrály s maximální energií. I proto se jim snažíme jejich sportování zpestřit a přinášet jim nové zážitky,“ nechal nahlédnout do klubové filozofie hlavní trenér Jaroslav Bílek.

Exhibiční duel má i charitativní podtext. Výtěžek z utkání bude poukázán Klubu přátel dětí dětských domovů, tedy na projekt, který je dlouhé roky spjatý s Novým Strašecím. Partnerem exhibice je prodejce vozů Škoda a VW AMOND z Kladna, který za každý koš Keltů v utkání přispěje na činnost Klubu přátel dětských domovů částkou 50 korun. Navíc se o přestávce bude soutěžit o zapůjčení vozu VW T-Roc na víkend s plnou nádrží.

Jiří Nikodým

Martin Fuksa v akci
Sportovní kroužky: Jak děti nalákat ke sportu?