Po dvaceti šesti kolech, která měla letos nově rozšířená Superliga na programu, se konal již tradiční výběr soupeřů do play-off. Týmy, které po základní části skončily na prvním až třetím místě měly postupně právo výběru z týmů na místě pátém až osmém. Jako první vybírala Mladá Boleslav, která opanovala základní část o bod před druhým Chodovem a třetími Vítkovicemi, které na Technology z Boleslavi ztratily čtyři body. Velký boj byl o čtvrté místo, o které do posledního kola soupeřily Otrokovice se Spartou a Bohemians. Při rovnosti bodů rozhodovala minitabulka těchto týmů a čtvrté místo, zaručující přijatelnějšího soupeře do čtvrtfinále připadlo Klokanům. O vítězi letošního ročníku se rozhodne 21. dubna při Superfinále, hraném na jeden vítězný zápas v ostravské ČEZ Aréně.

PŘESTUPOVÝM HITEM končící zimní přestávky v ČFL je přesun Tomáše Jablonského z Brna do Záp.
Zápy ulovily 'Baggia'. Luxusní posily hlásí i jinde

Boleslav bere jen titul

Je to už několik let stále ta samá písnička. Boleslav je postrachem soupeřů v základní části, ale jak praví staré sportovní pořekadlo, „play-off je jiná soutěž“ a pro Boleslav platí snad dvojnásob. Co na tom, že do města automobilů přišlo v posledních sezonách velké množství skvělých individualit a co se týče jmen, je tým postaven na české poměry až neuvěřitelně, když kýžený úspěch v podobě titulu nepřichází.

Do čtvrtfinále si zvolil tým okolo trenéra Pazdery nováčka play-off Pardubice. „Máme radost, že se nám ve vyrovnaném závěru základní části podařilo obhájit prvenství a do play off jdeme z nejlepší výchozí pozice. Pro Pardubice jsme se rozhodli z několika důvodů. Je to nováček v play off a očekávám, že zkušenosti budou jednoznačně na naší straně. Zároveň by mohlo sehrát roli i to, že se soupeři v poslední době tolik nedařilo a nemá tak široký kádr, což je v play off důležité,“ objasnil důvody výběru boleslavský kouč. Alibismus stranou, v Boleslavi bude cokoliv jiného než titul považováno za neúspěch.

Zkušenosti z posledních let by letos mohly hrát Technologům do karet a Pardubice by měly být pouhým prvním výškovým táborem při cestě na vrchol, což samozřejmě Sokol nebude chtít připustit. „Výběr jsme očekávali, takže to pro nás velké překvapení nebylo. Jsme si vědomi naší pozice, ze které do play-off jdeme. To však v žádném případě neznamená, že bychom skládali zbraně předem. Na sérii se velice těšíme a očekáváme pravou play-off sérii se vším všudy, která bude bavit nás i diváky v obou městech. Nečeká nás vůbec nic lehkého, ale maximálně se připravíme a věřím, že odevzdáme naše maximální výkony. Heslo „tažkými rosteš“, hovoří za vše. Nás play-off posune zase o velký krok dopředu a podle toho k tomu přistoupíme maximálně zodpovědně,“ odhodlaně řekl trenér Sokolů Ladislav Štancl.

TIP DENÍKU: Technology Florbal MB – Sokol Pardubice 4:0

Boleslav vyzvala k souboji Pardubice.Zdroj: Facebook Florbal Boleslav 

Boleslav vyzvala k souboji Pardubice. Autor: Facebook Florbal Boleslav

Propadák jménem Tatran

Historicky nejúspěšnější český tým Tatran Střešovice v posledních letech prochází generační obměnou, přesto se čekalo, že hráči jako Beneš či Němeček budou prohánět triumvirát Boleslav, Chodov, Vítkovice. Kdepak. Střešovičtí ztráceli v průběhu sezony až příliš bodů s papírově slabšími soupeři na to, aby mohli bojovat o nejvyšší příčky. Po základní části skončili až sedmí s propastnou ztrátou třicet jedna bodů na vítěze a do čtvrtfinále nastoupí s aktuální sérií tří proher v řadě.

Je otázkou, zda se tým okolo kouče Beneše staršího dokáže vzpamatovat a využít potenciál zejména mladých hráčů, kterým by však mohly chybět zkušenosti z velkých zápasů. V prvním kole narazí na Vítkovice, které si Tatran - možná trochu překvapivě – vybraly už do čtvrtfinále a tradiční bitvy, které dříve zdobily finálové série tentokrát budou pro jeden tým znamenat velké zklamání. „Volbu soupeřů jsme tentokrát neměli ve svých rukách, takže si nás mohl vzít kdokoliv a na to jsme byli připraveni,“ řekl Luděk Beneš.

Vítkovice měly výborný vstup do sezony, kdy bodově zářil zejména Lukáš Hájek. Poté však jakoby týmu lehce docházel dech, i když výsledkově Ostravští drželi nastavenou laťku konstantně. Pro server ceskyflorbal.cz vysvětlil volbu svého týmu trenér Brus. „Volili jsme soupeře po debatě kabiny a realizačního týmu. Letos jsme je třikrát porazili, pakliže se počítá i semifinále poháru,“ a Lukáš Hájek ho doplnil: „Myslím, že všichni od čtvrtého do osmého místa jsou vyrovnaní a takhle to prostě vyšlo. Tatran už není tak silný, jak byl, a my bychom měli postoupit. Bude to atraktivní série jako vždy.“

TIP DENÍKU: 1. SC TEMPISH Vítkovice vs. Tatran Teka Střešovice 4:1

Vítkovice překvapivě sáhly po Tatranu.Zdroj: Facebook Florbal Vítkovice

Vítkovice překvapivě sáhly po Tatranu. Autor: Facebook Florbal Vítkovice

Fotbalový míč ilustrační foto
Ibe, Bílek, Svoboda. Krajské jaro láká na nové hvězdy

MISTRA ČEKÁ MORAVSKÉ PEKLO

Úřadující mistr z Jižního města vstoupí do play-off s vidinou možnosti zlatého hattricku, což by při současné vyrovnanosti české florbalové špičky byl velký úspěch. Ve čtvrtfinále však na Chodov nečeká snadná práce. Tým Davida Podhráského sáhl po Otrokovicích, které jsou letos v dobré formě a pouze vinou horších vzájemných zápasů se nevešly do TOP 4. Oba týmy mají zcela jistě v paměti ročník, 2013/2014, kdy Panteři otáčeli sérii a tehdy senzačně přes Chodov postoupili. Pikantní souboj čeká strůjce tehdejšího otrokovického úspěchu Marka Matějčíka, který v současnosti obléká dres Chodova.

„Volba probíhá po vzájemné konzultaci a názor hráčů je pro nás velmi důležitý. Nedokážu si představit, že bychom se všichni společně neshodli,“ vysvětluje lodivod Chodova. V sérii bude dost možná rozhodovat pevnost obrany, potažmo brankářů, kteří jsou v obou týmech zásadními postavami. Otrokovice také mohou spoléhat na bouřlivou moravskou atmosféru, kterou diváci v hale Na Štěrkovišti umí vytvořit. Chodov naopak s diváckým zájmem v pražské konkurenci bojuje a Panteři by tak nemuseli být na venkovním hřišti pod takovým tlakem.

Individuální kvalita však zůstává na straně mistra, vždyť Tom Ondrušek vyhrál kanadské bodování základní části a Mikeš s Vávrou se umístili v TOP 10. „Čekáme tvrdou sérii, kde se musíme na hřišti porvat s výbornými hráči. Play-off je vrcholem roku a jsem rád, že opět nechybíme,“ neskrývá radost prezident Panthers Karel Ťopek.

TIP DENÍKU: FAT PIPE FLORBAL CHODOV – Hu-Fa PANTHERS OTROKOVICE 4:1

Otrokovice budou čelit Chodovu.Zdroj: Facebook Panthers Otrokovice

Otrokovice budou čelit Chodovu. Autor: Facebook Panthers Otrokovice

PRAŽSKÉ DERBY PLNÉ EMOCÍ

Po základní části stejný bodový zisk, pro play-off stejná domácí hala. To je podhoubí emotivního derby mezi pražskými Bohemians a Spartou. Patrně nejvyrovnanější sérii tvoří týmy, které na sebe „zbyly“. Domácí zápasy Klokani hrají na stařičké Děkance, při výjimečných zápasech se však přesouvají do azylu na Podvinném mlýně, kde sídlí právě Sparta. Nejinak tomu bude i při letošním čtvrtfinále play-off.

Klokani spoléhají zejména na duo Šárka – Šimek, které v sezoně nasbíralo úctyhodných 109 kanadských bodů. Klíčové bude, jak se Sparťanští dokáží vyrovnat s touto ofenzivní smrští. Zkušeností mají oba týmy dost, obranu Sparty navíc vyztužuje velezkušený Garčar. Třeskuté derby slibuje tvrdý florbal, kde o ostré hity a slova nebude nouze. To s lehkou dávkou ironie potvrzuje i Jakub Šárka. „Byl bych překvapený, kdyby postupující tým do semifinále postoupil s alespoň deseti zdravými hráči.“

Svoji trošku do mlýna přidává i známý trenér bouřlivák Michal Jedlička. „Mysleli jsme, že by na nás mohl zbýt Tatran, po němž trochu překvapivě sáhly Vítkovice. Samozřejmě nechtěly Spartu, protože hraje hodně tvrdě a zákeřně, což znamená, že bude hodně důležité, jak se k celé sérii postaví rozhodčí. My se budeme snažit hrát florbal a uvidíme, s čím přijde Sparta. Na druhou stranu je to hratelný soupeř, s kterým to určitě bude vyrovnaná série a postupové šance jsou vyrovnané,“ poukazuje na tvrdou hru, kterou však vyznávají oba týmy. „Bude to hodně vyhecovaná a vyhrocená série, zápasy budou mít grády a šťávu. Pokud bude chodit hodně diváků, tak to určitě bude vyhecované. Přijdou kotle z fotbalu a hokeje, právě proto bude důležité, aby byla série korektní, hrál se florbal a ne jiné sporty, na co jsme byli zvyklí dříve, když jsme hráli proti Spartě,“ přeje si Jedlička.

„V obou duelech panovala parádní atmosféra, věřím, že nás fanoušci nakopnou k ještě lepším výkonům,“ doufá i trenér Sparty Kašpárek. Fanoušci jsou ostatně kořením této série. Na vzájemný zápas na Podvinném mlýně si v letošní sezoně našla cestu víc než tisícovka diváků, mezi kterými nechyběli již tradičně fotbaloví fanoušci Bohemians ze Sektoru 1905, kteří atmosféru florbalu dokáží posunout na zcela jinou úroveň. Podporu svých příznivců očekává i Sparta, která vzhledem k vzájemným zápasům do série vstupuje jako mírný outsider, nedá se však očekávat, že by svoji kůži dala lacino a diváci, kteří do Arény Sparty dorazí, budou bezesporu sledovat vypjaté bitvy o každý centimetr na hřišti.

TIP DENÍKU: FBŠ Bohemians – Acema Sparta Praha 4:3

FK Mladá Boleslav - SK Slavia Praha.
Do Brna pro góly i body. Ukončí Boleslav strašidelnou šňůru?

Florbalisté Bohemians slaví vítězství proti Spartě.Zdroj: Facebook FBŠ Bohemians

Florbalisté Bohemians slaví vítězství proti Spartě. Autor: Facebook FBŠ Bohemians

Na druhém konci tabulky se odehrává také boj o udržení, kde se v prvním kole play-down střetne v klasickém jihomoravském derby Brno se Znojmem a Liberec hostí po základní části poslední Ústí nad Labem.

O víkendu se také roztáčí kolotoč prvoligového play-off. O postup mezi florbalovou elitu se ve čtvrtfinále utká Havířov proti Petrovicím, v pražském derby Black Angles změří síly se Startem Kunratice, MVIL Ostrava zahájí vyřazovací část doma s Kladnem a Karlovy Vary hostí Sokol Královské Vinohrady.

První zápasy čtvrtfinále Tipsort Superligy:

10. 3. 16:30 SH Jižní Město: FAT PIPE FLORBAL CHODOV vs. Hu-Fa PANTHERS OTROKOVICE  

10. 3. 17:00 SC Dubina Ostrava: 1. SC TEMPISH Vítkovice vs. Tatran Teka Střešovice

10. 3. 17:00 Aréna Sparta: FbŠ Bohemians vs. ACEMA Sparta Praha

10. 3. 19:00 MSH Mladá Boleslav: Technology Florbal MB vs. Sokol Pardubice