Jaké to je stát na stupni vítězů s pocitem, že jste mistryně světa?

Je to něco úžasného a neuvěřitelného. Uvědomíte si, že už je to za vámi, všechna ta dřina stála za to a splnil se vám váš cíl, sen. Je to úleva, nadšení, vlastně několik pocitů dohromady, ale všechny příjemné. Nejvíce mě dojalo, když začala hrát česká hymna a já si uvědomila, že v tu chvíli ji hrají pouze kvůli nám a reprezentujeme tím naši republiku a studio.

Bylo vám hned po vašem vystoupení jasné, že z toho bude zlato?

Po vystoupení jsme měly velmi dobrý pocit, protože jsme choreografii zajely téměř bez chyby. Ve zlato jsme samozřejmě doufaly, ale přesvědčeny jsme o něm nebyly.

Co se vám honilo hlavou, když jste s kolegyní stály na stupni nejvyšším?

Když jsme stály na stupni nejvyšším, myslela jsem na to, že už je to konečně za námi a všechna ta dřina se opravdu vyplatila. Vlastně jsem ani nedokázala vstřebat, že jsme mistryně světa, bylo to něco neuvěřitelného. Uvědomila jsem si to vlastně až večer na hotelovém pokoji, když jsem si četla různé gratulace a přání. Snažila jsem se udržet slzy, ale když zazněla česká hymna, nešlo to. Bylo skvělé vidět porotu a obecenstvo, jak nám tleskají a to, jak jsou na mě rodiče pyšní a mají radost.

Co na to říkali vaši nejbližší?

Celá rodina, známí, trenérky i kamarádi nás moc podporovali. Všichni jsou na nás pyšní. Do USA mi přišlo nespočet gratulací a přání. Doma v republice nás všichni uvítali s radostí a slzami v očích. Chtěla bych za to všem moc poděkovat.

Za Lužánkami se lidé utkali v kouzelnickém sportu famfrpálu.
Bláznivé sporty budoucnosti? Famfrpál i dostihy s voly

Jak dlouho tento sport děláte a jak jste se k němu dostala?

Pole sport děláme již čtvrtým rokem. Dostala jsem se k němu přes Dominiku Martínkovou, se kterou jsem v duu.

Co vás na pole dance baví?

Na pole dance mě baví to, že rozvíjí sílu, flexibitu, umění, cítění hudby a můžete v něm vyjádřit své pocity. Studio, ve kterém trénuji, má úžasný kolektiv lidí, což je také jedna z věcí, která mě na tom moc baví.

Jak náročné je skloubit školu a tréninky?

Někdy je to opravdu dost náročné. Samozřejmě se snažím zvládat oboje najednou, ale pokud to nejde, škola se mi snaží vyjít vstříc. Základní tréninky máme dvakrát týdně, ale před soutěží třeba i pětkrát týdně v Pole studiu Nymburk.

Vy jste také před šampionátem měly mentálního kouče Františka Šturmu. Čí to byl nápad?

Ano, měly. Byl to nápad maminky mé spolutanečnice kolegyně.

Myslíte si, že vám to hodně pomohlo při závodech?

Pomohlo nám to v tom, jak nad tím vším máme přemýšlet a nestresovat se.

Jaké to bylo poslouchat rady fotbalového trenéra?

Velice mě to bavilo, protože jsem četla knížku Tajemství a jeho rady vycházely často z ní, byla to i legrace.

Na Floridě, kde se mistrovství světa konalo, jste pobyli delší čas. Jak jste si to užili a co jste všechno viděli?

Floridu jsme si moc užili. Byl to úžasný výlet a odpočinek, který nám přišel v tu chvíli vhod. První dny jsme byli ubytování v hotelu ve Fort Lauderdale, ve kterém jsme si užili spoustu legrace a zaplavali jsme si v oceánu. Zastihli jsme tam i závody vodních skútrů. Dále jsme pluli cestovní lodí, se kterou jsme navštívili Bahamy, Nassau a soukromý ostrov lodi. Procestovali jsme i Miami, hlavně tedy obchodní centra. Poznali jsme jejich život a kulturu, jsou to usměvaví, milí lidé. Moc jsme si to užili a strašně rádi bychom se tam v budoucnu znova podívali.

Jaké jsou vaše další sportovní cíle?

Naším dalším cílem je mistrovství světa v pole art, které nás čeká v dubnu 2019 a to v Rusku. Chtěly bychom se stále zlepšovat, posouvat se výš a třeba i obhájit titul další rok.

Viktorie Dušánková, 17 let
Bydliště: Dymokury
Narozena: 22. 9. 2001
Studuje: Gymnázium Jiřího z Poděbrad
Znamení: Panna
Další oblíbené sporty: fitness, plavání, squash
Oblíbené jídlo: dýňová polévka
Oblíbené pití: neperlivá voda
Oblíbený film: 21 Jump Street
Oblíbená hudba: různé podle nálady

Závodníci týmu Big Shock Racing - pilot kamionu Martin Macík, jeho navigátor František Tomášek a motocyklový jezdec Jan Brabec už jsou v Peru, kde se 7. ledna rozjede 41. ročník legendárního Dakaru.
Náročná cesta Macíka, Brabce a Tomáška do Cusca. Pánská jízda začala