Zpočátku to byl především závod, kdy spolu soupeřili místní plavci a atleti. Obvykle se z vítězství radovali spíše plavci. Letos se na start postavil dvojnásobný počet sportovců, než při prvním ročníku před dvěma lety. A bohužel pro nymburské atlety se startovní listina rozšířila především o triatlonisty a plavce. 120 závodníků a závodnic narozených v letech 2001 – 2009 se nejprve vrhlo do vody bazénu nymburského Sportovního centra.

K vidění byly kromě klasických plaveckých stylů občas i originální plavecké kreace (občas připomínající spíše než plavání boj o život), všichni se ale ve zdraví dostali do cíle. Po plavání závodníci dostali čísla dle pořadí, v jakém doplavali a po krátkém odpočinku se mohli postavit na start běžecké části. Na trať se vybíhalo Gundersonovou metodou.

Nejmladší kategorie plavaly 25 m a běžely 550 m, děti narozené v letech 2005 – 2006 plavaly 50 m a běžely 800 m a ty nejstarší čekalo 100 m v bazénu a 1350 m po pěšinách nymburského Ostrova.

Domácí atleti, kteří se nenechali zastrašit plaveckou částí, se poprali s vodou v bazénu, statečně dokončili a mohli se postavit na start silnější disciplíny, kde naopak především některým plavcům ukazovali sílu lehkého atletického kroku a ukousávali vteřinky z plaveckého handicapu. Sice letos medaile atletům nezacinkaly, ale to jim vůbec nevadí. Všichni si závod náramně užili a to je to důležité!

Svými výkony zaujali především Michal Hájek a Barbora Hartmanová, kteří na tratích neměli konkurenci.

LUCIE PROKEŠOVÁ