Samotná nehoda se stala už na jaře mezi Sadskou a Zvěřínkem. Zásadním faktorem byla tma. „Devětadvacetiletý řidič osobního vozu předjížděl jiný osobní vůz. Předjíždět začal už v době, kdy byla na silnici plná čára. Při předjíždění, když jel v protisměru, se srazil s protijedoucím cyklistou,“ řekla policejní mluvčí Petra Potočná.

Šestačtyřicetiletý cyklista utrpěl vážná poranění a záchrankou byl převezen do nemocnice. Právě kvůli stavu cyklisty si případ převzali nymburští kriminalisté. Ti si na pomoc přizvali soudního znalce v oboru dopravy. Ten dospěl k jednoznačnému závěru: řidič v žádném případě nemohl cyklistu zaregistrovat a vinu na nehodě nenese. „Cyklista neměl osvětlené kolo, měl tmavé oblečení,“ doplnila Potočná.

Původně policisté začali případ vyšetřovat jako podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví. To platilo na řidiče, který se při předjíždění s cyklistou střetl. Závěry znalce však přinutily kriminalisty případ přehodnotit. Ti tak dospěli k závěru, že se žádný trestný čin nestal. „Cyklista byl ohlášen k prošetření přestupku, kterého se měl dopustit tím, že neměl řádně osvětlené kolo. U přestupkové komise skončí i řidič, který se mohl dopustit přestupku tím, že začal předjíždět v místě, kde byla plná čára,“ vysvětlila Potočná.

Za mříže cel vazební věznice putovala pětice cizinců ve věku od 23 do 29 let, které středočeští kriminalisté dopadli jako podezřelé ze série vloupání do prodejen.
Vykradači prodejen podle policie napáchali škody za tři miliony

Nejzásadnější poselství z celé nehody je fakt, že právě v současné době začíná ráno zůstávat déle tma a naopak večer přichází dříve. A neosvětlení cyklisté či chodci bez reflexních prvků často riskují své zdraví i život v řadě dopravních situací. „Policisté se v příštích dnech a týdnech znovu zaměří na osvětlení cyklistů a nošení reflexních prvků u chodců. Kromě kontrol se zaměříme také na preventivní akce. Na nedávných motocyklových závodech v Dymokurech policisté rozdávali reflexní šle. Při různých dalších kontrolách nebo preventivních akcích ve školách rozdáváme reflexní pásky na rukávy. Zkušenosti potvrzují, že i taková drobnost skutečně může zachránit lidský život,“ uvedla policejní mluvčí.

Správné reflexní oblečení či předpisově osvícené kolo nemusí samy o sobě znamenat nic, pokud je cyklista či chodec neukázněný. To ukázal i případ, který se stal před pěti lety pod nymburským železničním nadjezdem. Tma a neukázněnost muže, který chtěl převést kolo přes koleje, sehrály hlavní roli v tragickém případu. Cyklista přecházel koleje v místech pod nadjezdem, došlo ke srážce s vlakem a muž na místě zemřel.

Právě ukázněnost chodců a cyklistů je přímo v Nymburce velkým problémem. Ti často nerespektují ani výstražná znamení u přejezdů, ani spuštěné závory. Tragické momenty už se staly na přejezdech jak směrem na sídliště, tak u místního nádraží a téměř přesně na den před třemi lety i na přejezdu u pivovaru. Opět v tom hrála kromě neukázněnosti roli podzimní dřívější tma.

Třiašedesátiletý cyklista nerespektoval světelná a zvuková výstražná znamení, ani spuštěné závory a vjel na železniční přejezd. Bohužel ve chvíli, kdy přijížděl osobní motorový vlak. Muž uprostřed přejezdu zavrávoral a upadl, projíždějící vlak ho srazil. Ani přes oživovací pokusy muž srážku nepřežil.

Situace s parkováním na Palackého třídě (na snímku) byla jedním z důvodů pro zavedení bezplatné půlhodiny.
Od čtvrtka se parkuje v Nymburce půl hodiny zdarma