Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje se následně obrátila na veřejnost prostřednictvím sociálních sítí. „Dejte na sebe a své blízké u vody pozor – a buďte opatrní,“ vybízí prostřednictvím facebooku. S tím, že k hlavním zásadám patří neskákat do neznámé vody a nechodit do vody rozehřátí. Zdravotníci varují, že obzvlášť opatrní by měli být u vody být kardiaci, epileptici či lidé s vysokým krevním tlakem – ale vůbec všichni, kdo trpí nějakým chronickým onemocněním.

Důležitý je také nepřetržitý dohled na malé děti – nelze spoléhat na to, že by nafukovací rukávky nebo kruhy na koupání mohly zajistit plnohodnotnou ochranu neplavců. V minulých letech se to tím nejsmutnějším způsobem potvrdilo i ve středních Čechách.

Ilustrační foto.
U Čáslavi došlo k tragédii. Žena utonula v zahradním bazénu

Další rady, které je na místě opakovat, i když se leckomu mohou zdát jako samozřejmost, připojila v pondělí v komentáři uživatelka sociální sítě Ludmila Bezdíčková. „Realisticky zhodnotit své plavecké schopnosti, případně varovat neplavce (neplavec nemá do míst, kde nestačí); nechodit do vody v opilosti,“ doporučuje.

V přírodní nádrži Kosov u Berouna utonul muž.
Tragédie v lomu Kosov. Utopil se tam osmadvacetiletý muž