„Došlo ke střetu s osobním vlakem, který se právě rozjížděl. I proto vyvázl cyklista pouze s lehkým zraněním,“ řekla policejní mluvčí Petra Potočná.

K nehodě došlo přibližně v půl šesté ráno. Bezprostředně po nehodě místem nejezdily vlaky, později byl provoz obnoven na jedné koleji. Podle informací Českých drah měl být celkový provoz obnoven kolem půl osmé ráno.

Cyklista se svým chováním podle policistů dopustil přestupku. Případem se policisté dále budou zabývat, muži však zřejmě hrozí pouze udělení pokuty.

V regionu došlo v posledních pěti letech k řadě střetů s vlakem. A to i pokud vyloučíme sebevraždy, kterých bohužel také neregistrují policisté málo. Jeden z tragických střetů cyklisty a vlaku se odehrál v září roku 2015 na nymburském přejezdu u pivovaru směrem na Zvěřínek.

„Třiašedesátiletý cyklista nerespektoval světelná a zvuková výstražná znamení, ani spuštěné závory a vjel na železniční přejezd. Bohužel ve chvíli, kdy od stanice Nymburk město přijížděl osobní motorový vlak ve směru na Sadskou. Cyklista uprostřed přejezdu zavrávoral a upadl, projíždějící vlak ho poté srazil,“ popsala tehdy nehodu Potočná.

Úterní tragická nehoda motocyklu na kolejích nedaleko Velvar.
Motorkář nepřežil střet s vlakem na přejezdu

Následovaly dramatické chvíle, kdy na místě zasahovali hasiči, záchranka a policisté. Byl přivolán i záchranářský vrtulník, který přistál nedaleko místa nehody. „Na místo byla vyslaná nymburská posádka rychlé lékařské pomoci a vrtulník pražské letecké záchranné služby. Po příjezdu záchranáři okamžitě zahájili u muže resuscitaci. I přes jejich maximální snahu nebyly oživovací pokusy úspěšné a muž na místě podlehl svým zraněním,“ uvedla mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

Tragicky skončil také pokus devětapadesátiletého muže přejít s kolem kolejiště u železničního nadjezdu v Nymburce. To se psal říjen 2013. „Muž přecházel koleje v místech pod nadjezdem, navíc vedl jízdní kolo. Došlo ke srážce s vlakem, který vyjížděl z hlavního nádraží směrem na Lysou. Muž byl na místě mrtvý,“ konstatovala tehdy Potočná.

K posledně jmenované nehodě došlo na stejném místě, kde se odehrála železniční tragédie, která v novém tisíciletí zřejmě dosud šokovala veřejnost nejvíce. V září 2004 si trojice školáků, dva chlapci a jedna dívka, krátili cestu do nedalekých Bobnic právě chůzí přes koleje pod nymburským nadjezdem. Na nepřehledném místě však vyjel vlak a lokomotiva jedenáctiletou dívku zachytila. Několik metrů ji vlekla. Zbylí dva chlapci uskočili na poslední chvíli a to jim zachránilo život. Školačce z Bobnic už nebylo pomoci.

Na otřesnou událost reagovalo vedení nymburské správy tratí. V místě, kde byl již tradičně sešlapaný drátěný plot, se rozhodla vybudovat betonovou překážku z panelů, které se dříve používaly při výstavbě nástupišť. „Plot by měl pomoci při ochraně zdraví a životů neukázněných lidí,“ uvedl tehdy mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Lidé si však brzy našli náhradní cestu vedle betonového plotu a dodnes na místě při přecházení trati riskují vlastní životy.

Ilustrační foto
Přívaly vody, kroupy, vichr. To nabízí předpověď pro středeční odpoledne