Pondělní ráno potvrdilo to nejhorší očekávání. Krajští policejní potápěči a členové poříčního oddělení Labe objevili zhruba dva mety pod hladinou libického jezera tělo devatenáctiletého mladíka, kterého jeho přátelé postrádali už od soboty. Příčinu smrti potvrdí až nařízená soudní pitva.

Živý byl mladík naposledy spatřen v sobotu v 10.30. Jednalo se o cizince. Podle informací Nymburského deníku šlo o dělníka z Moldávie, který byl na zdejší ubytovně jen pár dnů. „Kolem sobotního oběda se jel vykoupat a do večera se nevrátil. Na břehu byly nalezeny jeho oděvy, mobil a jízdní kolo," uvedl vedoucí nymburských kriminalistů Marek Šmíd.

Libické jezero a jeho okolí prohledávali policisté za asistence poděbradských a místních hasičů celou neděli. S negativním výsledkem. V pátrací akci týmy za účasti potápěčů pokračovaly v pondělí od 10 hodin dopoledne. „Zhruba po půl hodině bylo jeho tělo objeveno přibližně ve dvoumetrové hloubce zhruba 20 metrů od břehu," konstatoval Šmíd.

Okolnosti jeho úmrtí jsou předmětem dalšího vyšetřování. První zprávy však nenaznačují, že by se na smrti mladého moldavského dělníka podílel někdo další.

Podle dostupných informací se tak jedná o první oběť v souvislosti s letním koupáním letos na Nymbursku. Policisté i záchranáři varují před přeceňováním vlastních sil při koupání v přírodních či umělých nádržích. Stejně tak jako před požíváním alkoholu před vstupem do vody.