Už před čtvrtou odpolední řídí dopravu u kruhového objezdu mezi Nymburkem a Bobnicemi hasiči. Těžká technika převrací na bok avii. Ta převáží kontejnery s nebezpečnými chemickými látkami. Nádoby jsou poškozené a hrozí únik látek do okolí. Navíc nehoda přirozeně paralyzuje dopravu.

To byla výchozí situace pro cvičení několika složek integrovaného záchranného systému. „Má především zajistit správnou koordinaci a postup jednotlivých složek," uvedl jeden z hlavních organizátorů cvičení Zdeněk Vlasák.

Řidič avie je skutečným řidičem z povolání, pro kterého je to také test, kdyby, nedej bože, se do takové situace někdy dostal. Příčinou nehody a převrácení avie je oficiálně prasklá pneumatika.

Šofér volá nejdříve policii. Přece jenom jde v prvním plánu o dopravní nehodu. Hlídka je na místě prakticky okamžitě. Jeden z členů hlídky uzavírá příjezd od Bobnic a otáčí auta zpět. Druhý kontroluje nezraněného řidiče, jeho doklady a mapuje situaci. Po zjištění, že mohou unikat nebezpečné látky, si žádá okamžitý příjezd hasičů.

Sirény přijíždějících červenobílých aut jsou slyšet zdálky. Na místo postupně doráží nymburští a poděbradští profesionálové, pro případ potřeby je jistí i nymburští dobrovolní hasiči. Celou akci monitorují a přímo na místě sledují městští strážníci.

„První speciální jednotka se připraví na vstup do zamořeného území," hlásí do vysílačky velitel zásahu Jiří Zima. To už se na místě objevují muži ve speciálních skafandrech, které by je měly ochránit před nebezpečnými chemikáliemi při samotném zásahu. Místo nehody je zajištěno před nezvanými zvědavci červenobílou páskou a opodál další hasičské jednotky rozkládají dekontaminační stanoviště. Na něm končí všichni muži ve speciálních oblecích, kteří 
v průběhu několika desítek minut zajistili přečerpání nebezpečných látek a zamezili jejich úniku.

Na místě jsou také zástupci odboru životního prostředí nymburské radnice, kteří 
s hasiči konzultují, jak by postupovali v reálné situaci. „Prvotní zásah by byl samozřejmě na vás, případná další opatření bychom po telefonu probrali s odborníky. Každopádně bychom museli zamezit úniku látky do kanalizační vpustě, která zrovna tady na kruhovém objezdu je," vysvětlovala zaměstnankyně radnice.

Během cvičení, které trvalo zhruba dvě hodiny, se teplota ochladila asi o deset stupňů, několikrát významně zahřmělo a padlo i několik větších kapek. Komplikací v podobě bouřky se však zasahující jednotky nedočkaly. Krátká průtrž přišla před šestou.

Organizátoři celé cvičení během následujících dnů vyhodnotí. Z jejich štábní komunikace během akce se zdálo, že jsou s průběhem spokojeni. A na takový zásah v reálu připraveni.