Předchozí
1 z 6
Další

Jinak řečeno – porážkami zrají šampioni. Ovšem vykládejte to rozhořčeným fanouškům, když jejich národní tým právě ostudně prohrál dejme tomu s Rakouskem… Nečekaný kolaps hokejistů na mistrovství světa ve Finsku leckomu připomněl další slavné kolapsy na velkých turnajích. Někdy pomohly tým nastartovat k rozletu, jindy jen stvrdily celkovou bídu.

Neblahá Moskva

Českoslovenští hokejisté odlétali na šampionát v roce 1986 jako obhájci titulu, jenže nad érou úspěšného týmu z první poloviny 80. let se rychle smrákalo. Nastávala generační obměna, kabinou prý otřásaly vnitřní spory. V Moskvě se to jasně projevilo: hned v úvodu turnaje přišla šokující prohra 1:2 s Polskem. V dalších dnech úřadující mistři světa nestačili ani na Němce, Švédy a domácí sbornou, s Finy remizovali. Celkové páté místo bylo po medailových hodech předchozích let obřím zklamáním.

Roman Červenka a Kari Jalonen.
Pešán ven! Měl Krejčí vsazeno? Fanoušci se baví potupnou porážkou s Rakušany

Hvězdy nezářily

Ten samý rok získali Češi zlato na MS ve Vídni, ale nominace na Světový pohár v roce 1996 vypadala dost odlišně. Akci ošperkovala účast všemožných hvězd NHL v čele s Jaromírem Jágrem, jenže trenérovi Luďku Bukačovi se nesourodý mančaft doslova rozsypal pod rukama. Ostuda vyvrcholila nevídaným debaklem 1:7 s Německem.

Čeští hokejisté podlehli Rakousku 1:2 po nájezdech.
Historická blamáž. Čeští hokejisté podlehli Rakousku po nájezdech

„Hráče, kteří váleli v zámoří a očekávali, že ukážou své umění, zastínila bojovnost a nadšení. V danou chvíli na Němce neměli, nedalo se s tím nic dělat. Nebyli jsme vidět, neměli jsme šance, nic,“ vzpomínal Bukač s hořkostí po letech ve své autobiografii.

Cesta ke zlatu

Porážka 2:3 s Norskem hned ve druhém vystoupení na MS v roce 2010 byla v první chvíli vnímána jako historický neúspěch podceňovaného týmu. Jenže pak přišel dnes už legendární Jágrův výbuch na adresu těch hokejistů, kteří účast na šampionátu odmítli, mužstvo pod taktovkou Vladimíra Růžičky se semklo a nakonec vydřelo senzační zlato.

Marco Kasper.
Boj s jojo efektem. Rakousko věří budoucí hvězdě bojující o první kolo draftu

„Teď už vím, co to znamená jít do turnaje úplně odepisovaný. Skoro nikdo nám nevěřil, ale to, co jsme dokázali, jsme si zasloužili,“ povídal brankář Tomáš Vokoun, klíčová opora mistrů světa. Ten mimochodem v duelu s Nory nechytal, přednost tehdy dostal Ondřej Pavelec.

Ach, ti Švýcaři

Reprezentanti alpské země jsou v posledních letech osudovými soupeři českých hokejistů. A nutno dodat, že proti výběrům ze srdce Evropy umějí zahrát parádně. Už dávno nejde jen o občasnou „náhodnou“ výhru, při níž by bohorovní Češi doplatili na neproměňování šancí. Ne, často jde naopak o bolestné hokejové lekce.

Popis fotky: Česko - Rakousko - Mistrovství světa v hokeji, skupina B, ČR - Rakousko, 17. května 2022, Tampere. Peter Schneider (vlevo) překonává Karla Vejmelku při samostatných nájezdech.
Jalonen: Všichni jsme zklamaní, ale třeba nám nakonec i ten bod pomůže

Tak třeba vysoká prohra 2:5 na loňském MS v Rize, nebo ještě osudovější nezdar 2:4 v předkole play-off olympijského turnaje v Pekingu, který završil snad největší propadák v historii tuzemského hokeje. Švýcaři ostatně porazili Česko i na hrách v Soči či ve čtvrtfinále MS 2013 ve Stockholmu.

Kousaví Dánové

Ještě jednou připomeňme letošní hrozivě nezvládnuté vystoupení pod pěti kruhy. Výběr trenéra Filipa Pešána v základní skupině začal „stylově“ – porážkou 1:2 s Dánskem. Nejhorší je, že při současném stavu českého hokeje už se vlastně ani nejednalo o šok, v předchozích letech národní tým nestačil na Dány hned na dvou šampionátech (pokaždé ale po nájezdech).

Český hokejový brankář Lukáš Dostál (na snímku z 26. prosince 2019).
Komplikace pro reprezentaci. Dostál je zraněný, jeho start na MS je nejistý

„Kdybych znal důvod, změnil bych to,“ poznamenal po pekingské prohře s Dánskem kouč Pešán se strategickou jasnozřivostí sobě vlastní. O změnách se v Česku mluví už hodně dlouho, jenže výsledky se nelepší. Ba naopak, teď už reprezentace na MS prohrála i s Rakušany.