Na jedné straně domácí Finové, na druhé finský kouč ve službách Česka. Pikantním soubojem ve vyprodané Nokia Areně v Tampere vyvrcholí základní část mistrovství světa. Oba soupeři půjdou do interesantní bitvy s jistotou čtvrtfinále, ale taky se snahou jít do klíčových vyřazovacích bojů vítězně naladěni. O náboj je tak postaráno.

Národní tým může skončit nejhůř třetí. Když ale Finy porazí v základní hrací době, skončí druhý za Švédy, kteří dnes porazili Lotyše 1:0. Áčková skupina v Helsinkách je ale pořádně zamotaná a prvním dvěma z Tampere hrozí pro čtvrtfinále Kanada.

Z vítězství 1:0 nad USA se radují střelec branky Matěj Blümel (uprostřed) a brankář Karel Vejmelka.
Hrajeme jako Finové, akorát k tomu přidáme českou kreativitu, říká Blümel

„Nálada je výborná. Těšíme se na dnešní zápas. Jdeme však nadále krůček po krůčku. Ten hlavní jsme udělali a jsme ve čtvrtfinále. Budeme vyhlížet, jaký na nás vyjde soupeř, pořád se ale soustředíme hlavně sami na sebe,“ říká asistent trenéra Libor Zábranský.

„Je to tam hodně zamíchané. Nevím… Musíme ale proti Fiňákům pořádně makat, odevzdat stoprocentní výkon a dobře se naladit na čtvrtfinále, ať chytneme kohokoliv,“ nabádá útočník David Krejčí.

Hokejisté budou chtít potěšit svého trenéra Jalonena, který nastoupí proti své rodné zemi a ještě k tomu doma. Pro Fina bude zápas bezpochyby výjimečný. „Nijak jsem o tom ale nepřemýšlel. Snad nám zase i proti Finsku pomůžou fanoušci. Byť jich domácí budou mít možná trochu víc. Ale čeští fanoušci náš ženou a je skvělé, že tu jsou a podporují nás,“ zůstal klidný Jalonen.

Rozmýšlet bude nad tím, koho dnes postaví do branky. Posledních pět zápasů odchytal Karel Vejmelka, který svůj výkon na turnaji korunoval vychytanou nulou proti USA. Česká jednička možná dostane volno, aby si odpočinula a připravila se na čtvrteční čtvrtfinále, a do brankoviště se postaví Marek Langhamer, který působí v Tampere.

Erik a Michala Antalovi z Teplic v dějišti MS v hokeji Dánsko a Finsko.
Mají fanouškovské srdce. Týden na hokeji je stojí jako 15 dnů luxusu v Egyptě

„Nevím, kdo bude chytat, tohle je na trenérech. Ale mně je to úplně jedno, co řeknou trenéři, to budu respektovat. Vybírat si nehodlám,“ mávnul rukou Vejmelka. „Každopádně bude asi vyprodáno, těším se na ten zápas, zase ho budeme chtít vyhrát,“ dodal gólman Arizony.