V mnoha směrech byl opravdu výjimečný. V dětství a mládí se intenzivně věnoval sportu. Patřil mezi atlety a basketbalisty. V roce 1946 se zúčastnil mistrovství Evropy v lehké atletice v Oslu. Na jeho sportovní dráhu zavzpomínal při otevření výstavy Vlastimil Polák. Jan Paulů se však zabýval i ochotnickým divadlem. Lze říci, že tento skvělý autor, herec a režisér dlouho a významně ovlivňoval nymburský kulturní život v druhé polovině minulého století. Samozřejmě, že patřil mezi nejaktivnější členy Divadelního spolku Hálek. 

Na vernisáži vzpomenul na jeho kulturní počiny spisovatel Jan Řehounek. „Členem spolku Hálek se Jan Paulů stal v roce 1937. Na prknech městské scény ztvárnil stovky postav a režíroval desítky inscenací, přivezl mnohá ocenění ze soutěží a přehlídek,“ uvedl Řehounek. Jeho životní rolí se stal Cyrano de Bergerac. Největšího diváckého úspěchu dosáhl v roce 1975, kdy pro oslavy 700 let města Nymburka připravil svoji adaptaci románu Ferdinanda Schulze Nymburská rychta. „Premiéru na Kostelním náměstí 6. září 1975 sledovalo osm tisíc lidí, ale již den před tím pět tisíc zhlédlo veřejnou generálku, a následně se hra dočkala dvaceti repríz. Byl i úspěšným autorem, napsal pohádky Honzovy začarované necky, Král 3333, Námluvy princezny Georgíny, Nesnáze draka Bracha, pro divadlo připravil Karafiátovy Broučky či pohádku O Dlouhém, Širokém a Bystrozrakém,“ vyjmenoval nymburský spisovatel.

Ilustrační foto.
KRÁTCE: Veletrh představí učňovské a studijní obory

Dále Paulů napsal divadelní hry Slovo má babička, Ve jménu života, Konec Dona Juana, Nemoc Charlese Calverta, či Ocelová lávka. Místní historie se dotýká Turecká věž a zmíněná Nymburská rychta. Psal i pro Českou televizi. „Honza Paulů pro mne zůstává největší autorskou, hereckou a režisérskou postavou nymburského divadla i nymburské kultury vůbec a děkuji muzeu za připomenutí jeho osobnosti,“ uvedl Řehounek.

Samotnou expozici připravila historička Jana Kavánová. „Výstavu jsem začala chystat před dvěma lety. Musím poděkovat rodině Paulů, která muzeu darovala celou pozůstalost, za což jí patří velké poděkování. Do pozůstalosti patří velké množství sportovních cen, divadelní život připomínají plakáty, programy, fotografie a podobně. Jan Paulů byl díky svému širokému záběru nymburskou renesanční osobností své doby,“ vysvětlila.

Vernisáž obohatilo vystoupení zpěvačky Jany Ryklové a akordeonisty Ladislava Horáka. Zmíněná dvojice nabídla české lidové písně v úpravě Jana Masaryka. Výstava bude otevřena do neděle 15. dubna.

Ilustrační foto
Fotili jste masopust? Pochlubte se se svými fotkami
Koncert anglických hudebníků ledoval zaplněný evangelický kostel.
Angličtí hudebníci rozezněli evangelický kostel v Lysé

MILAN ČEJKA