Několik stovek lidí se o víkendu sešlo před letní scénou na kolonádě, aby si poslechlo swingové a orchestrální skupiny jako Prague Rhytm Kings, Robert Balzar Trio nebo oblíbený Rozhlasový Big Band Gustava Broma v doprovodu zpěvačky Dashy.

Hudební festival Poděbradské swingování se stejně jako v minulých letech konal tři dny. Letos ho v páteční podvečer slavnostně zahájil jazzový a taneční orchestr Kolínský Big Band, po kterém následoval Petr Kroutil a jeho swingová skupina Original Vintage Orchestra. Ta roztancovala přítomné na svou úpravu punkového hitu Visacího zámku nebo třeba na píseň Pohoda od skupiny Kabát. „Měli snad osm dechů a rytmiku, Vintage byli skvělí,“ ohodnotil kapelu organizátor Jaroslav Trnka. Po koncertech na letní scéně se potom jamovalo ve stanu.

„Rok od roku to je lepší. Mám radost z toho, že se sem dostávají nejlepší jazzové a swingové soubory z republiky. Jsem rád, že jsme pro festival zvolili tento žánr. Osloví totiž všechny lidi, od patnácti až do devadesáti let. A to si myslím, že je přesně to, co Poděbrady potřebují. Kdo má tento žánr rád, tak si zde určitě přijde na své,“ uvedl starosta města Ladislav Langr. Podle jeho slov si festival už několik let drží vysokou kvalitu a všechny skupiny, které do programu zařazují, jsou každý rok pečlivě vybírány.

Ilustrační foto.
Letní kina na Nymbursku lákají diváky na české komedie

Ostatně o spokojenosti místních i lázeňských hostů svědčilo také plné hlediště. „Vůbec jsme nevěděli, že tu nějaký festival je, ale moc se bavíme. Dneska jsme tady byli jenom na chvíli, ale Brass Avenue byla vážně skvělá kapela. Přijeli jsme sem hlavně proto, abychom se uvolnili a relaxovali,“ vysvětlila Andrea, která dorazila spolu s přítelem z Prahy. Sobotní večer totiž v Poděbradech patřil divokému vystoupení muzikantů dechového showbandu Brass Avenue. Ti přilákali přímo k pódiu lázeňské kolonády desítky nadšenců, kteří zde začali v závěru vystoupení spontánně tančit a dokonce si vypískali i několik hudebních přídavků.

„Přišli jsme sem náhodou a stihli jsme pouze poslední skupinu. Ale moc jsme si to užili, bylo to vážně super,“ zhodnotili Marek a Marcela z Poděbrad. I oni se v sobotu večer zaposlouchali do chytlavých swingových variací písní od hudebních legend jako byl Michael Jackson, Adele, Beyoncé nebo Ed Sheeran.

„Moc se nám tu líbilo. Jsme tu asi od čtyř odpoledne a to se tady zatím moc nehýbalo. Tak jsme se báli, jestli vůbec lidi roztancujeme. Takovou odezvu jsme ale určitě nečekali, na konci to byla vážně neskutečná party. Letos jsme byli jako skupina v Poděbradech poprvé, ale pokud nás sem zase pozvou, určitě se rádi vrátíme,“ slíbili členové kapely Brass Avenue, Martin Havelka a Miroslav Panuška.

V neděli odpoledne pokračoval program Poděbradského swingování představením skupin Perfect Time, Matej Benko a Markéta Foukalová. Večer pak celý festival zakončil za přítomnosti davu přihlížejících Rozhlasový Big Band Gustava Broma v čele s dirigentem Vlado Valovičem. Jako jejich hudební doprovod letos přijela oblíbená muzikálová zpěvačka Dasha, vlastním jménem Dagmar Sobková, která společně se všemi členy orchestru sklidila na konci festivalu bouřlivý potlesk.

PATNÁCT ZÓN. Nové tarify, které schválili pražští radní, počítají s 11 pásmy a čtyřmi pražskými zónami Pražské integrované dopravy.
Jedna jízdenka, dva kraje. Pražská integrovaná doprava rozšíří pásma