V tropickém počasí patřily jeho první tóny mladým hudebníkům ze ZUŠ Horní Počernice dirigovaného kolínskou dívkou s taktovkou Lucii Rapčákovou, náměstí rozezpívala oblíbená a populární Veselka Ladislava Kubeše se zpěvákem Milanem Černohousem, který se v Kolíně narodil, když jeho maminka v očekávání zrovna městem na Labi projížděla.

Prvním hudebním vrcholem programu se pak stal malý monstrkoncert spojených kolínských orchestrů Městské hudby Františka Kmocha, Harmonie  1872, Velkého dechového orchestru Dolní Chvatliny a Dechového orchestru Základní umělecké školy Františka Kmocha Kolín, které zahrály nejen závěrečnou aplaudovanou neoficiální kolínskou hymnu Kolíne, Kolíne, ale třeba i Bohemia Rhapsody Frediho Mercuryho nebo popovou skladbu Láska prý. 

Kmochův Kolín začal tradičním pasováním předškoláků.
OBRAZEM: Kmochův Kolín začal tradičním pasováním předškoláků

O tanečníky těšící se na parket se postarali ve dvou vstupech Moravští muzikanti, Tomáš Klus se svojí Cílovou skupinou zaplnil nejen všechna připravená místa k sezení, ale opravdu celé náměstí a bavil nejen písničkami i s největším hitem Pánubohudooken, ale i svými průpovídkami a výlety mezi fanoušky.

Místí oblíbený Kolínský Big Band si tentokrát kromě svých kmenových vokalistů Petra Konývky, Alžběty Sosonovcové a Johany Jařábkové pozval ještě vítězku televizní soutěže Tvoje tvář má známý hlas Hanu Holišovou.

Ti, co vydrželi až do jedné hodiny po půlnoci, byli odměněni hity světového rocku a metalu v dechové úpravě v podání holandské kapely Blaas Of Glory. Chlapíci v parukách oblečeni v metalových prouhovaných či tygrovaných legínách hrající na buben, klarinet, flétnu, tahací harmoniku či banjo skladby jako Highway To Hell nebo I Was Made For Lovin‘ You doslova nadchli fanoušky všech generací. Navíc přišli i odešli promenádou mezi nimi. Škoda, že druhý den ráno odjížděli, účast v průvodu všech zúčastněných účastníků festivalu by jim rozhodně více než slušela.  

Otevřenou ulici zahájil starosta města Vít Rakušan a skupina Kolíňanka.
Kmochův Kolín odstartovala neoficiálně už ve čtvrtek Otevřená ulice