Jedna 
z nejvýznamnějších národních kulturních památek 
v regionu, barokní varhany 
z roku 1776 v kostele svatého Jana Křtitele v Lysé nad Labem by se mohla konečně dočkat v dohledné době opravy.

O jejich záchranu bojuje už několik let varhaník Jan Mikušek, který v Lysé nad Labem působí už šestnáct let. „Je to nástroj, na který se dá hrát barokní muzika v originální tónině. Varhany mají ještě původní ladění," upozornil před třemi lety Jan Mikušek.

V roce 2012 se na varhany byla podívat poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová, která přislíbila podporu a intervenci na ministerstvu kultury, ale do této doby se nepodařilo sehnat peníze. Ta také upozornila na to, že by se měla oprava rozplánovat. „Jelikož se jedná o poměrně vysokou částku, je určitě nutné projektovat opravu alespoň do tří fází," uvedla tehdy Langšádlová.

Varhany žere už několik let červotoč, a proto se rozhodlo občanské sdružení Kotva 
v Lysé nad Labem, které má ve své činnosti starost o místní faru, sehnat peníze na jejich opravu z norských fondů. 
Z nich se podařilo například zaplatit nákladnou opravu varhan v Praze U Salvátora.

Sdružení také kontaktovalo významného organologa Štěpána Svobodu, který odhadl opravu na jedenáct milionů korun. Členové Kotvy založili k těmto účelům také transparentní účet, ale musí sehnat dva miliony korun, devět milionů by šlo z dotace. Požádali město o příspěvek dvě stě tisíc korun. Zastupitelé ale zatím příspěvek neschválili, chtějí doložit souhlas farníků, protože varhany jsou v jejich majetku.