Polemiku nastartovala opět nízká návštěvnost soutěžního festivalu. Osmdesátka platících je opravdu na takovýto podnik, kde hraje šest soutěžních kapel, jedna místní 
a ještě tahák večera, kterým byli letos hradečtí punkáči 
z N.V.Ú., málo. Situace jako by se propsala přes kopírák k ročníku v roce 2011, kdy přišlo asi stejně fanoušků rockové hudby.

Organizátoři jsou pak vyflusaní (finančně i fyzicky), protože tomu dají vše – a že je kolem festivalu mnoho 
a mnoho práce – a energie se jaksi nevrací.
„Asi už do toho nepůjdu. Je to moc práce a výsledek v podstatě žádný. Myslím, že festivalu chybí víc nápadů, je nedotažený," uvažuje letošní organizátor a porotce Petr Popovský ze sdružení Duha kultury. Do té doby se o festival staralo Městské kulturní středisko v Nymburce.

Předseda poroty, hudební publicista a velký znalec místní scény Petr Korál, si myslí, že Rock Nymburk u nás své místo má a doufá, že přežije 
i tyto chudé roky. „Nevím, 
v čem je problém. Upadá zájem ze strany skupin i publika. Přitom kvalitních kapel jsou tuny, stačí se podívat na server bandzone.cz nebo zajít do klubů. Asi k tomu prostě nepotřebují soutěže, ale udělají si to po svém," zamýšlí se Petr Korál.

Ten pozoruje úbytek fanoušků na koncertech a festivalech všeobecně už pár let. „Lidi si vyberou dva, tři letní festivaly a na ty jedou. Přitom je každý víkend snad deset různých hudebních festivalů," říká Korál s tím, že by možná Rocku Nymburk slušel jiný termín než pravidelný třetí víkend v březnu. „Viděl bych to klidně někdy 
v červnu a jako open air. To je čas, kdy se ještě tolik nekonkuruje velkým festivalům," dodal publicista, který je s Rockem Nymburk spojen od samotného počátku.

Letos již podruhé (poprvé ještě v kulturním domě) moderoval Rock Nymburk – 
a nutno podotknout, že velmi zasvěceně a vtipně – Honza Vávra, někdejší bubeník 
a zpěvák legendární tancovačkové skupiny Chaos. K němu také vítězné skupiny jezdí do Studia Všechlapy trávit co možná nejplodněji víkend nahrávání zdarma.

Vávra už před letošním ročníkem prohlašoval, že by si festival Rock Nymburk vzal pod svá agenturní křídla. Jeho agentura Secy Musicall má tedy nějaké vize, které je ovšem možné začít naplňovat po pilotní schůzce s porotci 
a letošním organizátorem.

„Rock Nymburk musí přežít, potom se nebude dělat už vůbec nic. Je potřeba ten další ročník ale začít stavět a propagovat už třeba od června letošního roku. Fesťák přežije, zavedený tradice se neruší," zní optimisticky Vávra.

Ten připomněl, že pro muzikanty z vystupujících kapel je stále ještě prestiž hrát na Rocku Nymburk. „Já viděl obrovskou radost starého rockera, kytaristy Kaštánka ze skupiny BOA, který hraje i například s Janou Kratochvílovou," svítí oči letošnímu moderátorovi.

Honza Vávra by byl pro komornější sál nebo festival zasadit ven do Parku Pod hradbami.